Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika odmazda

Hakeri udarili na Rusiju zbog Navaljnog: "Imamo više stotina tisuća podataka"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Grupa hakera izvela je elektronički napad na Rusiju, posebice na zatvor u kojemu je preminulo oporbeni lider Aleksej Navaljni.

Nekoliko sati nakon smrti oporbenog lidera Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru u veljači, grupa hakera protiv Kremlja krenula je u osvetu.

Iskorištavajući svoj pristup računalnoj mreži povezanoj s ruskim zatvorskim sustavom, hakeri su postavili fotografiju Navaljnog na web stranicu zatvora.

Poruka na hakiranoj web stranici glasila je: "Živio Aleksej Navaljni!", uz fotografiju Navaljnog i njegove supruge Julije na političkom skupu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Aktualne teme Milanović: ''Neću još dugo biti predsjednik...''

Također, hakeri su upozorili administratore internetske zatvorske trgovine da ne uklanjaju poruke u korist Navaljnog. Kad su to odbili, oni su uzvratili uništavanjem jednog od servera i time načinili dodatne probleme sustavu.

Hakeri su također navodno ukrali bazu podataka koja sadrži informacije o stotinama tisuća ruskih zatvorenika i njihovim rođacima i kontaktima, uključujući podatke o zatvorenicima u arktičkoj kaznenoj koloniji IK-3 gdje je Navaljni umro 16. veljače.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović 15. obljetnica članstva Milanović: ''Hrvatska je bila i bit će lojalan saveznik i pošten partner članicama NATO-a, ali...''

Grupa koj na takav način provalila u zatvor tvrdi da su različitih nacionalnosti, uključujući ruske i ukrajinske. Dijele podatke telefonske brojeve i adrese emaila zatvorenika i njihovih rođaka "u nadi da ih netko može kontaktirati i rasvijetliti što se dogodilo Navaljnijem”, rekao je za CNN haker koji tvrdi da je upleten u provalu.

Imaju gomile podataka

Osim toga, hakeri su iskoristili svoj pristup online prodavnici ruskog zatvorskog sustava, gdje članovi obitelji kupuju hranu za zatvorenike, kako bi promijenili cijene proizvoda poput rezanaca i konzervirane govedine na jednu rublju, što je u protuvrijednosti jednog centa. Inače takva roba košta sto puta više.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

Administratoru internetske zatvorske trgovine trebalo je nekoliko sati da primijeti da se roba prodaje po iznimno niskim cijenama. Prošlo je tri dana prije nego što je IT osoblje u zatvorskoj trgovini uspjelo u potpunosti maknuti popuste koje su osigurali hakeri.

Hakeri tvrde da baza sadrži informacije o oko 800.000 zatvorenika i njihove rodbine.

Ovo nije prvi elektronički napad otkako traje rat u Ukrajini, ali prvi je zbog smrti Navaljnog. A, kako tvrde hakeri za CNN, nije niti posljednji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene