Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15. obljetnica članstva

Milanović: ''Hrvatska je bila i bit će lojalan saveznik i pošten partner članicama NATO-a, ali...''

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: Nenad Opacak/Cropix
U godini kada NATO obilježava 75 godina svog postojanja Hrvatska obilježava 15. obljetnicu članstva u Savezu, a tim povodom oglasio se i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

Tri dana prije 75. rođendana NATO-a 15. je obljetnica hrvatskog članstva u tom savezu.

Hrvatska je 1. travnja 2009. godine postala članica NATO-a i time ostvarila jedan od ključnih nacionalnih ciljeva nakon stjecanja neovisnosti i međunarodnog priznanja.

U Hrvatskoj je 2008. pokrenuta inicijativa za raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, čemu se protivila Vlada, smatrajući da je nepotreban i tvrdeći da se ulaskom ne gubi dio suvereniteta.

Tada je peticiju za raspisivanje referenduma potpisao današnji predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, tada čelnik oporbenog SDP-a, koji je podržavao ulazak u NATO-a, ali je smatrao da se tako važna odluka treba verificirati na referendumu.

Inicijativa je propala jer nije uspjela prikupiti dovoljan broj glasova za raspisivanje referenduma.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

Pročitajte i ovo Screenshot Prometna nesreća Dva automobila sudarila se na Jankomirskom mostu

Milanović je na 15. obljetnicu članstva RH u NATO-u istaknuo da je svih tih godina Hrvatska bila lojalan saveznik i pošten partner članicama Saveza, a to će biti i ubuduće, ali i poručio da je Hrvatska na prvom mjestu, prije svih.

''Republika Hrvatska već je 15 godina članica NATO-a, vojno-političkog saveza suverenih država kojemu je pristupila 1. travnja 2009. godine. Od tada, i svjetski poredak i NATO prošli su kroz dramatične promjene na koje Hrvatska nije mogla utjecati. Svih tih godina Hrvatska je bila lojalan saveznik i pošten partner članicama Saveza jer, kao mala ali ponosna nacija, držimo do svoje riječi i poštujemo preuzete obveze'', podsjetio je Milanović u objavi na Facebooku.

''Uz čuvanje ponosa i nacionalnog suvereniteta znamo kako ide i poštivanje obveza koje smo preuzeli svojevoljno kao suverena država. Članice Saveza u Hrvatskoj će i ubuduće imati lojalnog i pouzdanog partnera. Ali, Hrvatska je na prvom mjestu, prije svih. Za Oružane snage Republike Hrvatske nema važnijeg zadatka i misije od zaštite hrvatskog kopna, neba i mora. Hrvatska će se ponašati kao svaka suverena država koja štiti svoje granice, svoj teritorij i svoje ljude, pogotovo imajući na umu da smo jedina članica Saveza koja je svoje granice, teritorij i ljude sama obranila i oslobodila prije samo 30 godina'', poručio je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene