Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rak-rana

Zagreb ulaže gotovo 22 milijuna eura u sustav sprječavanja urbanih poplava

Poplava u Zagrebu
Poplava u Zagrebu Foto: Ivana Nobilo/Cropix
Grad Zagreb uložit će 22 milijuna eura u sprječavanje urbanih poplava. Cilj je investicije izbjegavanje poplava tijekom obilnih kiša.

Zagreb ulaže gotovo 22 milijuna eura u sprječavanje urbanih poplava, a sporazumom s Vodoopskrbom i odvodnjom (ViO) prenio im je poslove gradnje, upravljanja i održavanja građevina urbane oborinske odvodnje na području grada.

Kako preciziraju u srijedu u priopćenju, riječ je o programu vrijednom 21.8 milijuna eura za razdoblje od 2024. do 2027. godine.

Pročitajte i ovo Policija Razbojništvo na Maksimiru Zaprijetio im pištoljem u autu pa ukrao nakit vrijedan nekoliko stotina tisuća eura

Cilj je te investicije u urbanu oborinsku odvodnju izbjegavanje urbanih poplava, naglasio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pojasnio je i kako je većina zagrebačkog sustava odvodnje projektirana i izgrađena kao mješoviti sustav.

"To znači da se istim kanalima odvode fekalne i oborinske vode. Među posljedicama klimatskih promjena po svom utjecaju na urbana područja posebno se ističu sve češće vrlo obilne kiše, koje premašuju projektirane kapacitete sustava i uzrokuju plavljenje onečišćenim oborinskim vodama", dodao je gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Požar trgovačkog centra u Sarajevu - 6 Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Gori trgovački centar u Sarajevu: Vatra zahvatila i hotel, čule se eksplozije

Programom upravljanja djelatnostima oborinske odvodnje 2024. do 2027. razrađene su aktivnosti kao što je, primjerice, rješavanja urbane oborinske odvodnje podvožnjaka Škorpikova radi sprječavanja plavljenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene