Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao u Sesvete

Tomašević otkrio kada će žičara opet biti besplatna: "Potičemo građane da je što više koriste"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije na kojoj je otkrio kada će sljemenska žičara ponovo biti besplatna.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet su prije obilaska gradilišta Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec u Sesvetama održali redovitu konferenciju za novinare.

"Mi smo tijekom 2022. godine održali niz sastanak i u Sesvetama smo imali zaista dobar dialog. Nema spora oko toga da ovdje trebaju novi vrtićki kapaciteti", rekla je Dolenec.

Odgovorila je i na pitanje o nedostatku vrtićkog osoblja.

"Ovakvo povećanje kapaciteta zahtijeva i povećanje broj zaposlenih. U ovoj pedagoškoj godini imamo 502 nova zaposlenika, o čega je 115 odgajatelja, a sve odgajateljice u jaslicama imaju i dodatnu pomoć te je stanje u vrtićima bolje nego prije", ustvrdila je zamjenica gradonačelnika.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Bijele marame Putin pred najnovijim izazovom: Bi li mu ove žene mogle doći glave?

Nakon pitanja u vrtiću, Tomašević se osvrnuo na odluku zbog koje je sljemenska žičara tijekom vikenda bila besplatna.

"Ovog vikenda je ona prevezla oko 25.000 putnika, što je pet puta više nego inače. Donijeli smo odluku da zbog snijega žičara bude besplatna i da tako spriječimo prometni kolaps i oko donjeg dijela žičare i na vrhu Sljemena", rekao je.

"Mogu najaviti da će u tjednu školskih praznika od 17. do 25. veljače također biti besplatna da bismo i na taj način potaknuli građane da je što više koriste, a da što manje koriste automobile", dodao je.

Istaknuo je da žičara, bez obzira na cijenu karata, ne može podmiriti trošak održavanja, a da se njima sigurno ne može otplatiti trošak izgradnje.

"U 2023. godini su karte pokrile oko 20 posto troškova žičare, a oko 80 posto se financiralo iz gradskog proračuna. Analiziramo mogućnost da ona bude trajno besplatna za građane Zagreba jer oni ionako uplaćuju u proračun i financiraju žičaru", rekao je.

"Ona je prevelika i preskupa za Sljeme, zbog čega je nemoguće da ona ovakva kakva je bude isplativa, ali ona je tu. Ne bi bila profitabilna ni da su karte četiri puta skuplje, a koliko bi se ljudi uopće vozilo njome da toliko koštaju? Nama je sada cilj da se što više građana vozi njome i da što više koriste javni prijevoz", pojasnio je.

Pročitajte i ovo Premijer na sastanku u Sarajevu Službeni posjet Plenković se nije pojavio na sastanku s članovima Predsjedništva BiH: Mediji su potez protumačili kao čin nepoštovanja

Dodao je da je odluka da skijanje na Sljemenu bude besplatno donesena jer sedežnica na crvenom spustu nije u funkciji.

"Cijelo vrijeme radimo na novim sadržajima na Sljemenu. Meni je drago da su mi neki građani rekli da su, zamislite, prvi puta zbog žičare bili na Sljemenu. Dobro je da je građani Zagreba, kad ju već financiraju, i koriste", dodao je.

Upitan je i o sažetku studije o centru za gospodarenja otpada u Resniku.

"To nije sažetak od pet stranica, nego od 50 stranica, koji mi nismo ni dužni dostaviti prije rasprave u Gradskoj skupštini. U njemu su sve ključne stvari, a jedna od njih je lokacija. Dosad ni jedna politička opcija nije imala hrabrosti odabrati lokaciju i zato Jakuševec nije zatvoren. I sada, kada kritiziraju odabir lokacije, ne nude nikakvu alternativu", napomenuo je Tomašević.

Komentirao je i vijest da je Ministarstvo sporta i turizma odbilo mogućnost da se izgradnja bazena u Španskom sufinancira iz fondova Europske unije te je rekao da se s argumentima koji su im izloženi ne slažu i da je oko toga pokrenut upravni spor.

"Bazen u Španskom će biti izgrađen i gradnja počinje ove godine. Devet mjeseci su nam govorili da nam fale dokumenti i mi smo ih uredno dostavljali. Sad tvrde da ti dokumenti nisu potpuni", zaključio je Tomašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene