Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatan luksuz

FOTO Otkrivena još jedna Putinova superjahta: "Kada vidimo kako izgleda iznutra, tko ne bi došao u napast?"

Victoria, jahta ruskog predsjednika Vladimira Putina
Victoria, jahta ruskog predsjednika Vladimira Putina Foto: Dossier Centre
Istraživačka platforma prognanog ruskog biznismena otkrila je gdje se nalazi velika jahta ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prognani ruski biznismen Mihail Hodorkovski objavio je na platformi X da je njegova istraživačka platforma The Dossier Center otkrila da se jahta Victoria ruskog predsjednika Vladimira Putina nalazi na remontu u jednoj luci u Istanbulu.

Victoria je, otkrio je Dossier Centre, prije mjesec dana napustila crnomorski grad Soči i pristala u Tuzli, luci u Mramornom moru koja se nalazi nedaleko od najvećeg turskog grada.

"Kako je moguće da se Putinova 71-metarska jahta usidri u brodogradilištu u jednoj državi članici NATO-a?", napisao je Hodorkovski.

Istraživači koji rade za njegov centar koji se uglavnom bavi otkrivanjem kriminalnih aktivnosti osoba povezanih s Kremljem su Putinovu jahtu prepoznali po slovu "V" na trupu. Naime, isti ratni simbol nalazi se na mnogim ruskim vojnim vozilima koja sudjeluju u ratu u Ukrajini.

Iako se ime ruskog predsjednika ne pojavljuje u dokumentima o Victoriji, postoji mnogo dokaza da je to zaista jedno od njegovih osobnih plovila, a i ovo ne bi bio prvi put da je njegovo vlasništvo registrirano na tuđe ime. Na primjer, službeni vlasnik njegove palače vrijedne 1,4 milijarde dolara njegov je dugogodišnji prijatelj Arkadi Rotenberg.

Jahta je izrađena na vojnom brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku, koje je specijalizirano za izgradnju ruskih nuklearnih podmornica, obično je usidrena u Sočiju, zajedno s ostalim Putinovim crnomorskim plovilima te redovito plovi do rta Idokopas u Gelendžiku, gdje se nalazi Putinova palača. Ondje često ide u pratnji drugih brodova za koje se zna da pripadaju Putinu.

Osim toga, Hodorkovski ističe da Putinovi brodovi uvijek u svakoj luci u kojoj pristaju imaju istog agenta: na Baltiku tu funkciju obavlja Inflot Worldwide, a u Crnom moru Victorijom upravlja Orca Group, isti agent koji je brinuo u Šeherezadi, još jednoj Putinovoj jahti koja je zaplijenjena prošle godine.

Znakovit je i popis posade Victorije budući da njome upravlja nekoliko mornara za koje se zna da su radili na drugim brodovima povezanim s ruskim predsjednikom i njegovim uskim krugom suradnika. Jedan od njih, prvi kapetan Victorije, trenutačno je na čelu posade jahte Universe bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva.

"Kada vidimo kako izgleda iznutra, tko ne bi došao u napast?", objavio je Hodorovski.

Dossier Centre također je pronašao fotografije na kojoj se vidi Victorija. Njih je objavila ritmička gimnastičarka Natalija Belugina, bliska prijateljica navodne Putinove partnerice Aline Kabajeve, koja se na jahti često odmara sa svojim prijateljima i obitelji.

"Ne iznenađujuće što diktator zlorabi svoju moć da bi se obogatio i živio raskošno, ali ova otkrića trebala bi biti indikativna za zapadne političare: mnogi su zabrinuti da bi Putin mogao pribjeći nuklearnom ratu ako se potpuno osramoti u Ukrajini", tvrdi Hodorkovski.

"Putin će nuklearno oružje upotrijebiti samo ako za njega postoji izravna prijetnja. On previše voli sebe da bi riskirao globalno uništenje ako ulozi nisu dovoljno visoki", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene