Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Zagreb kao centar izvrsnosti''

Filipović kazao da će se u Blatu graditi bolnica: ''Djecu nikad ne bih promatrao u kontekstu izbora''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović najavio je u četvrtak da će se u Blatu graditi sveučilišna bolnica, prvi korak bit će gradnja nacionalne dječje bolnice, a studija izvodljivosti trebala bi biti gotova krajem godine.

Davor Filipović gradnju nacionalne dječje bolnice novinarima je najavio tijekom obilaska naselja Blato, ističući da će studija izvodljivosti do kraja godine dati jasne smjernice o tome na koji način graditi tu bolnicu.

Podsjetio je da je 15. travnja 2019. potpisan ugovor između Vlade i Grada Zagreba o gradnji nacionalne dječje bolnice, za što su osigurana 42 milijuna kuna od kojih je 85 posto novac EU-a za projektno-tehničku dokumentaciju te studiju izvodljivosti.

Vrhunska skrb za svu djecu u Hrvatskoj

"Tada ćemo svi zajedno zasukati rukave i učiniti sve da naša djeca imaju vrhunsku skrb u Gradu Zagrebu, a ne samo djeca iz Zagreba već i djeca iz cijele Hrvatske", naglasio je.

Filipović je rekao i da je u postupku programiranje u EU-u za proračunsko razdoblje od 2021. do 2027. kojim će se osigurati sredstva za izgradnju nacionalne dječje bolnice.

Upitan zašto se kao kandidat za zagrebačkog gradonačelnika bavi nacionalnim projektom, poručio je da je Grad Zagreb vlasnik tog zemljišta te da je to projekt Vlade i Grada.

"Djecu nikad ne bih promatrao u kontekstu izbora. Tko god je vodio djecu u Klaićevu, zna da tamo nisu primjereni uvjeti", kazao je Filipović.

Pojasnio je kako je plan izgraditi sveučilišnu bolnicu, pri čemu bi prvi korak bila gradnja nacionalne dječje bolnice, a studija izvodljivosti pokazat će može li se koristiti postojeći objekt, a ako to ne bude moguće, gradit će se novi objekt.

Na pitanje vezano za plan gradnje tvornice cjepiva protiv koronavirusa Filipović je izrazio želju da Zagreb postane centar izvrsnosti što se tiče biofarmaceutske industrije.

Upozorio je na trenutačnu nestašicu cjepiva protiv koronavirusa u cijelom svijetu, a Hrvatska u tome ima "svoju pamet, svoje stručnjake, svoje znanje i dugu tradiciju u proizvodnji cjepiva".

U Zagrebu tvornica cjepiva protiv COVID-a

"Trebamo iskoristiti ovu priliku i krizu kao šansu da se pozicioniramo kao centar izvrsnosti i da se napravi tvornica cjepiva protiv COVID-a", kazao je. Filipović je istaknuo je da tvornicu cjepiva protiv tog virusa i Imunološki zavod vidi kao okosnicu hrvatske biofarmaceutske industrije.

"Ova kriza se mora iskoristiti kao šansa i svi zajedno trebamo uložiti napore da imamo nacionalnu dječju bolnicu i tvornicu cjepiva koja će nas u budućnosti pozicionirati kao nekoga tko ne mora brinuti o tome hoće li imati dovoljno cjepiva i hoćemo li ovisiti o dostavi tih cjepiva iz nekih drugih zemalja", poručio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pismo Filipoviću Juričan pisao HDZ-ovu kandidatu za Zagreb: "Od malog beskičmenog crva postaješ krasan leptir"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lokalni izbori 2021. Filipović odgovorio Škori nakon što ga je nazvao Trnoružicom: "Kad smo kod bajki, neka objasni kako je od svojih kućica i parkinga sagradio svoj dvorac"

Upitan očekuje li osipanje članova stranke u zagrebačkom HDZ-u, kao što se to dogodilo u Slavoniji, rekao je kako nema nikakvog osipanja.

Podsjetio je da je zagrebački HDZ proveo unutarstranačke izbore krajem prošle godine, ima novo vodstvo, stranka je konsolidirana te čvrsto ide prema pobjedi na lokalnim izborima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene