Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV

Pripadnici Armije BiH na hrvatskom teritoriju počinili zločine za vrijeme Oluje? "Znamo za nekoliko incidenata..:"

Aktualno Galerija Luka Mišetić Luka Mišetić Foto: DNEVNIK.hr Vojska - 3 Vojska - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojska - 2 Vojska - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vojska - 1 Galerija 1/4 >>
Zbog optužnice Srbije protiv hrvatskih pilota premijer Andrej Plenković najavljuje i konzultacije s glavnom državnom odvjetnicom. Ona je pak jučer dosta zagonetno odgovorila na pitanje Dnevnika Nove TV i otkrila da tužiteljstvo istražuje ulogu Armije BiH na hrvatskom teritoriju u vrijeme operacije Oluja.

Srbija se proglasila nadležnom i podignula optužnicu protiv hrvatskih pilota. Hrvatska želi zaštititi nacionalni interes i interes vojnika -  tim riječima premijer Andrej Plenković najavljuje sastanak s Glavnom državnom odvjetnicom, no datum nije otkrio. 

"Normalno je da obavimo konzultacije da vidimo da li možda Državno odvjetništvo svojim kanalima ima neke informacije koje su bitne nama kao Vladi da zauzmemo stav o tome", poručuje premijer.

O izvidima hrvatskog tužiteljstva protiv Armije BiH kaže nema informacije. Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u srijedu o tome šturo. "Provode se izvidi, ali ne zbog toga, nego zato što ima naznaka da je armija BIH ušla na područje Republike Hrvatske. Više vam neću reći", izjavila je. 

U četvrtak iz DORH-a tek pojašnjenje da se ti izvidi ne odnose na događanja na Petrovačkoj cesti tijekom operacije Oluja, a detalje ne otkrivaju.

Doznajemo da tužitelji provjeravaju je li u to vrijeme Armija BiH počinila ratni zločin kad se kolona izbjeglih kretala prema BiH, na hrvatskom teritoriju.

Odvjetnik Luka Mišetić imao je uvid u ono što su govorili haški svjedoci i izvješća iz tog vremena o ulasku Armije BiH za vrijeme i nakon Oluje, nakon što su izišli iz okruga u Bihaćkom džepu.

"Znamo za nekoliko incidenata koji su se dogodili u sektoru Sjever, prvo ta kolona srpskih izbjeglica koja je prolazila, bilo je raznih optužbi da su maltretirani na toj cesti", kaže Luka MIšetić.

Tko ih je maltretirao? 

Tko ih je maltretirao, postrojbe HV-a ili Armije BiH, to kaže treba istražiti.

"Bilo je izjava svjedoka koje sam ja vidio da li su prelazili granicu i onda da je, zbog toga što su bili u okruženju četiri godine, došlo do pljačke i drugih stvari na hrvatskom teritoriju i da li su maltretirali srpske civile...", kaže Mišetić. Zastupnici od tužiteljstva očekuju rezultat pa i kad je riječ o optužnici protiv hrvatskih pilota iz Srbije.

"Svaki pojedinačni ratni zločin koji se desio treba jasno osuditi i procesuirati, to očekujemo i od drugih strana", kaže Domagoj Hajduković. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna antikorupcijsko vijeće "Ostavite nas na miru": Hrvoj Šipek tvrdi da nije premijer taj koji vrši pritisak na DORH

"Ne znam u kojem trenutku je Armija BiH ušla, je li to bilo mimo ovog što je bilo dogovoreno i je li možda Armija BiH počinila neke zločine na teritoriju RH to treba svakako ispitati", kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reagirali i iz Vlade DORH odbacio tvrdnje o brifiranju premijera oko Paladine: "Neimenovani izvori raspolažu neistinitim informacijama"

Tužiteljstvo BiH poručilo je kako su istraživali granatiranje kolone na Petrovačkoj cesti, ali nisu mogli do dokaza. Na naš upit jesu li istraživali i moguću ulogu Armije BiH u tim događanjima - nema odgovora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene