Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljan problem

Doći do majstora postalo je gotovo nemoguća misija: ''Pogledajte koliko naplaćuju samo da dođu!''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pravovremeno dobiti majstorsku uslugu postalo je izuzetno teško i prilično skupo.

Odlazak dobrih majstora u zapadne zemlje rezultirao je manjkom kvalificirane radne snage, rastom cijena i štetama zbog upitne stručnosti priučenih majstora, kažu za Hinu predsjednica Obrtničke komore Koprivnica Irena Kovačić i predsjednik Virovitičko-podravske komore Stjepan Kenjerić.

U Koprivničko-križevačkoj županiji očito je pomanjkanje građevinskih radnika, bilo da se radi o zidarima ili parketarima, keramičarima i drugim majstorima, kaže Irena Kovačić. Nedostaje i radnika automehaničarske struke, bravara, vodoinstalatera i sličnih zanimanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 MAJSTORSKA POSLA Akcija uradi sam mogla bi vas skupo stajati: U Njemačkoj su neki kućni radovi zabranjeni, provjerili smo kako stoje stvari u Hrvatskoj

Danas je izrazito teško na vrijeme dobiti majstorsku uslugu, kaže, a manjak majstora odrazio se i na cijene njihovih usluga, koje su posljednjih godina znatno porasle. Stoga se majstora zove samo kad se baš mora.

Tvrdi da je problem isti i u drugim županijama, a možda najizraženiji u Zagrebu. Tamo pojedini majstori dolazak naplaćuju 100 eura, a posebno zaračunaju cijenu popravka i potrošenog materijala.

Primjećuje da se dio majstora vraća u Hrvatsku i otvara obrte ili se zapošljava u postojećima, ali to su još uvijek izuzeci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Pročitajte i ovo Teška nesreća kod Ludbrega Ozlijeđene dvije osobe FOTO Teška nesreća kod Ludbrega: Sletjeli automobilom s mosta i udarili u drvo, izvlačili ih vatrogasci

Njezin kolega iz Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić također smatra da je odlazak majstora u Njemačku ili Irsku sveprisutan. Vidi i dodatni problem - stručne radnike počeli su zamjenjivati priučeni, to jest oni koji bez stručnog ispita rade na crno.

To smatra opasnim jer se takvi ljudi upuštaju u rad sa strujom, plinom i vodom.

Za razliku od Kovačević, očekuje da će se u dogledno vrijeme sve više majstora vraćati u domovinu s obzirom na to da im ni u "obećanim zemljama više ne cvjeta cvijeće".

Kada je riječ o cijenama usluga, drži da je on logičan - kako bi zadržao kvalitetnog radnika kako i on ne bi otišao u inozemstvo, vlasnik obrta mora ga dobro platiti, a to uz rast cijene energenata i sirovina neizbježno povećava cijenu za majstorske usluge koju plaćaju građani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene