Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas je Dan D

Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Teksaška nacionalna garda na granici s Meksikom - 1 Teksaška nacionalna garda na granici s Meksikom - 1 Foto: Afp Teksaška nacionalna garda na granici s Meksikom - 2 Teksaška nacionalna garda na granici s Meksikom - 2 Foto: Afp Teksaška nacionalna garda na granici s Meksikom - 3 Teksaška nacionalna garda na granici s Meksikom - 3 Foto: Afp +1 Migranti pokušavaju prijeći granicu između Meksika i SAD-a - 1 Galerija 1/6 >>
Sukob oko granice s Meksikom u SAD-u bi mogao dovesti od ustavne krize nakon što se guverner Teksasa Greg Abbott sukobio s federalnom vladom i predsjednikom Joeom Bidenom.

Republikanci diljem Sjedinjenih Američkih Država pružili su podršku guverneru Teksasa Gregu Abbottu, koji se zbog situacije na granici s Meksikom sukobio s federalnom vladom i američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Problem je nastao zbog žilet-žice koju teksaška nacionalna garda koristi kao barijeru kojom se imigrante sprječava da prijeđu granicu i uđu u SAD. Naime, Vrhovni sud u utorak je donio odluku i poništio presuda nižeg suda zbog koje pripadnici federalne Uprave za carine i zaštitu granica nisu smjeli maknuti žicu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Josip Kordić - 3 Josip - junak našeg doba Heroj kakvog nema! "Samo su joj se noge vidjele. Odmah gore, trk, lupanje po vratima..."

Unatoč odluci teksaška je garda u srijedu nastavila s postavljanjem žice, a graničnoj kontroli nije dopušten pristup području na kojem se ona nalazi. Abbott se javno suprotstavio odluci te je ustvrdio da je Teksas pod invazijom zbog migranata, zbog čega savezna država ima ustavom zagarantirano pravo da se brani. Napomenuo je i da Bidenova praksa uvođenja migranata u SAD jednaka odbijanju provođenja zakona.

"Predsjednik Biden prekršio je svoju zakletvu da će vjerno provoditi zakone o imigraciji koji su izglasani u Kongresu. Umjesto da progoni imigrante zbog ilegalnog ulaska u državu, što je federalni zločin, predsjednik Biden poslao je svoje odvjetnike na federalne sudove da tuže Teksas jer smo učinili granicu sigurnom", stoji u priopćenju koje je objavio Abbott, u kojem se dodaje i da je pravo države da se brani "vrhovni zakon zemlje i on je iznad svih federalnih pravnih statuta".

Pročitajte i ovo Mjesto pada ruskog zrakoplova - 2 Što je prevozio? VIDEO Misteriozni pad vojnog aviona: "Nisu pronašli druga tijela"

Dan nakon presude Ministarstvo domovinske sigurnosti vlastima u Teksasu poslalo je pismo u kojem zahtijeva da mu se do 26. siječnja, odnosno do danas, preda kontrola nad granicom, izvijestio je CNN. Eagle Pass' Shelby Park, područje na kojem se nalazi žica, otvoreno je za javnost, ali je pristup zabranjen djelatnicima granične kontrole.

Abbottove izjave osudili su i neki pravni stručnjaci koji tvrde da je njegova politika protuustavna i da se radi o uzurpaciji federalne vlasti.

"Po toj bi logici savezne države mogle koristiti svoju definiciju 'invazije' kako bi opravdale protivljenje bilo kojoj federalnoj odluci koja im se ne sviđa", napomenuo je Stephen Vladeck, pravnik i profesor na teksaškom Sveučilištu u Austinu.

Abbotta podržalo 25 guvernera

Abbott je ubrzo nakon odluke da će se suprotstaviti Bidenu dobio podršku republikanca diljem Amerike, uključujući i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je na društvenoj mreži Truth Social pozvao guvernere saveznih država da pripadnike svoje nacionalne garde pošalju u Teksas.

"Biden se bori da bi zavezao ruke guvernera Abbotta i Teksasa kako bi se invazija neometano nastavila. Teksas se s pravom poziva na dio Ustava koji govori o invaziji i mora mu se pružiti puna potpora da bi joj se oduprlo", napisao je Trump.

Pročitajte i ovo Ilustracija SMRTNA KAZNA Čovjek osuđen za ubojstvo prvi put pogubljen dušikom u Alabami: Nije odmah umro

Dosad su Abbotta podržali svi republikanski guverneri osim jednog, Phila Scotta iz Vermonta. U zajedničkoj izjavi njih 25 napomenulo je da podržava guvernera Teksasa u korištenju "bilo kakvog oruđa i strategije, uključujući žilet-žicu, da učini granicu sigurnom", izvijestio je Texas Tribune. Kartu država čiji su guverneri stali uz Teksas možete vidjeti u nastavku.

Abbotta su podržali i deseci republikanskih predstavnika u Kongresu, a među najglasnijima od njih je Chip Roy, koji ga je otvoreno pozvao da se ogluši na odluku Vrhovnog suda.

"Ovo je kao da vam netko želi provaliti u kuću i sud vam kaže: 'Žao mi je, ali ne možete se braniti.' Što ćete reći sudu? Reći ćete mu da ide kvragu, branit ćete se, a onda ćete kasnije raspravljati o detaljima", objavio je na platformi X.

Pročitajte i ovo Provjereno: vojska - 1 Provjereno istražuje Hrvatska će imati vojne kampove? ''Da biste imali borbeno spremnu vojsku, nije dovoljno mlade u nekoliko tjedana naučiti držati pušku''

Roy tvrdi da ne poziva na pobunu protiv federalne vlade i smatra da Ustav guvernerima omogućuje da, u slučaju da to ne uspijeva učiniti federalna vlada, zaštite svoje građane.

"Ne želim živjeti u svijetu postustavnom svijetu, ali sud nam ne ostavlja mnogo izbora", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene