Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od učenika postali učitelji

Hrvatske postrojbe u Afganistanu: ''Izvan ovog balončića u kojem jesmo, situacija je ipak nešto drugačija''

Vojnik s puškom
Vojnik s puškom DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Maja Babić Maja Babić Foto: DNEVNIK.hr Vojnik s puškom Vojnik s puškom Foto: DNEVNIK.hr Dragan Basić Dragan Basić Foto: DNEVNIK.hr Vježba na streljani Vježba na streljani Foto: DNEVNIK.hr +2 Hajij Asadullah Khalid Galerija 1/7 >>
Posjetili smo hrvatske vojnike u Afganistanu koji lokalcima pomažu poboljšati vojne, ali i medicinske sposobnosti. Ministar obrane Damir Krstičević sastao se s tamošnjim ministrom obrane. Uvjeren je kako smo pomogli da su afganistanske snage danas puno bolje i jače.

Marko Stjepanović, pripadnik 11.hrvatskog kontigenta u Afganistanu kaže kako je osnova svakog strelišta sigurnost. "To je ono što nam omogućava da isprobavamo oružja, da probamo naše sposobnosti i da uvećavamo mogućnost našeg preciznog gađanja", dodao je.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Slika nije dostupna Teška pitanja Evakuacije ljudi iz Afganistana u tijeku, ministri NATO-a razmatraju buduće odnose s talibanima

Preciznost, znanje i odgovornost, glavne su odlike koje krase pripadnike 11. kontingenta. Tako o njima govore drugi, ali svjesni su toga i sami. U Afganistanu su hrvatske snage unutar NATO operacija već 16 godina.

"Ovo je jedna dodana vrijednost. Rad sa drugim postrojbama s drugim oružanim snagama i onda dobijete priliku da se komparirate. Vidimo da smo bolji od velike većine drugih", uvjeren je zapovjednik Dragan Basić.

Od učenika su postali učitelji. Tako i liječnica Maja Babić, koja se samostalno prijavila za odlazak čim je čula za mogućnost. Bila je svjesna svih rizika. "Moram priznati ovdje je jedna ugodna atmosfera, ali izvan ovog balončića u kojem mi jesmo, situacija je ipak nešto drugačija“, objašnjava Maja stanje na terenu.

Posebno to vrijedi za područje Kabula, gdje je u posjet hrvatskim vojnicima stigao ministar obrane Damir Krstičević. Iako na prvi pogled grad izgleda kao da se ništa ne događa, opasnost na cesti označena je najvećom, crnom. Drugim riječima, napad je moguć na svakom koraku.

Od kampa u zračnoj luci, do sjedišta NATO-ve misije, autom je potrebno desetak minuta. Ali zbog opasnosti od napada, ministar je do tamo prebačen helikopterima. Prvo se susreo s načelnikom stožera misije Resolut Support. A potom i s afganistanskim ministrom obrane.

"Mislim da smo pomogli da su afganistanske snage danas sve bolje i bolje i mislim da će doći vrijeme kada će oni preuzeti odgovornost za sigurnost i mir u Afganistanu“, izjavio je tom prilikom Krstičević.

Vlada Afganistana pokazala je interes za kupovinu hrvatske vojne opreme, a afganistanski ministar obrane Asadullah Khalid je zahvalio Hrvatskoj vojsci i doprinosu u borbi protiv Talibana.

Khalid kaže kako je prošla godina za njih bila jako dobra te kako njihovi neprijatelji nisu imali nikakvih uspjeha protiv njih. ''Mi smo preuzeli 9 okruga koje su držali 3-4 godine, zauzeli smo i brojne talibanske zatvore u kojima su držali zarobljenike", zaključio je.

Službeni posjet hrvatskim postrojbama u Afganistanu ministar Krstičević zaključuje sutra.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene