Pripadnici hrvatske vojske u misijama u Afganistanu su od 2003. godine. Naša ekipa saznala je kako se snalaze, koje su im zadaće i s kojim se problemima suočavaju.

Galerija


Na teren izlaze u blindiranim vozilima, težim od 20 tona, koja su trenutno najsigurnije prijevozno sredstvo koje imaju na raspolaganju. Svaki pomak ispred vozila bilježi Valerija, jedna je od sedam žena u Mazari Šarifu.

Vezani članci Vojnik s puškom Hrvatske postrojbe u Afganistanu: ''Izvan ovog balončića u kojem jesmo, situacija je ipak nešto drugačija'' Vojnici odlaze u Afganistan (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski vojnici odlaze na mirovnu misiju u Afganistan: "Spremni smo, uvježbani smo profesionalci i idemo raditi svoj posao"

„Ja sam na mjestu gunnera, pratim svoj sektor. Ako uočim neku opasnost, izvještavam svog zapovjednika, čekam koja bude njegova odluka, ja je pratim“, objašnjava.

Na poligonu naši vojnici rade simulacije svega što mogu doživjeti na terenu. A na teren izlaze gotovo svakodnevno. Zato, civilima izvan baze više nije dozvoljeno, jer, kažu, situacija je opasnija nego prije pet godina.

Ali danas je i drugačija uloga hrvatskih vojnika. Glavna zadaća 11. hrvatskog kontingenta je savjetovanje i edukacija afganistanskih vojnika. Prenose se znanja i iskustva od medicinskih stručnjaka.

"Medicinska logistika, ustroj personala, nabava lijekova. Prije par godina je počelo savjetovanje i može se reći da se kreće od same nule, govori nam liječnica Matea.

Za sigurnost savjetnika brinu ljudi poput Danka, anđeli čuvari. Njegova riječ izvan baze je prva i zadnja. U rujnu je proglašen najboljim čuvarem.

"Prvo vas savjetujem, kažem vam sve što trebate raditi, kako trebate radit, ako dođe do nečega morate znati kodove izvlačenja“, tvrdi Danko.

Hrvatska je jedna od 38 zemalja NATO-ve misije Resolute support. U posjet misiji stigao je i ministar obrane Damir Krstičević. Susreo se sa zapovjednikom misije na Sjeveru Afganistana, a oboje za hrvatske pripadnike imaju samo riječi pohvale.

„Zadovoljan sam ovim velikim doprinosom, to je vrlo važno i rade nevjerojatno dobro“, pohvalio je vojnike Jürgen Broetz, dok je Krstičević istaknuo kako je hrvatski vojnik brend u Hrvatskoj i u svijetu. „Po svojoj profesionalšću i humanošću, odgovornošću, a krasi ga visoka uvježbanost i psihifizička spremnost“, zaključio je.

Odao je počast i poginulom hrvatskom vojniku Josipu Briškom, a svoj službeni posjet hrvatskoj misiji nastavlja u Kabulu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr