Nakon napada na hrvatske vojnike u Afganistanu i pogibije jednoga od njih, novi dečki i cure odišli su na ovo opasno područje. No, o tome ne razmišljaju. Kažu - idu časno odraditi svoje zadaće.

Galerija


Ovi ljudi gradit će mir i stabilnost u mirovnoj misiji u Afganistanu nakon terorističkog napada u kojem je ubijen njihov kolega Josip Briški.

Vezani članci Hrvatska vojska Hrvatski vojnici vratili se iz Afganistana: Zrakoplovom se prolomio pljesak Tri pripadnika 2. hrvatskog kontingenta pozitivna na koronavirus Tri hrvatska vojnika u Litvi zaražena koronavirusom: ''Idu u kamp s dobrim uvjetima''

"Nije se ništa promjenilo, spremni smo, uvježbani smo profesionalci i idemo raditi svoj posao", kaže Elvis Čanković, časnički namjesnik.

"Pred nama su postavljeni veći izazovi koje smo mi uspješno savladali tako da ne postoji tu sada nekakve bojazni ili da se mi kolebamo oko tog odlaska to ne", rekla je Maja Vučić, nadnarednica reporteru Dnevnika Nove TV Domagoju Mikiću.

Poruka ministra vojnicima na odlasku je jasna.

"Moramo biti svjesni okolnosti i okruženja u kojemu se nalazimo te biti fokusirani na zadaću", poručio im je Damir Kestičević ministar obrane RH.

A da su spremni odgovoriti na sve zadaće vjeruje i prvi čovjek kontigenta.

"Pripadnike 11 kontigenta krasi visoka razina obučenosti psihofizičke spremnosti i hrabrosti i odgovornosti", rekao je brigadir Dragan Basić, Zapovjednik 11 hrvatskog kontigenta u misiji Resolute Support.

Mahom će biti raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć. Osim 38 vojnika oružanih snaga 11. kontingent čini i 27 vojnika Crne Gore, sedam Makedonije, te po dva pripadnika oružanih snaga Albanije i Bosne i Hercegovine.

"Očekujem profesionalnu provedbu izvršenih zadaća - nadasve vojničko ponašanje, međusobno uvažavanje i posebno dosljedno pridržavanje sigurnosnih procedura i postupaka", kaže Mirko Šundov, Načelnik Glavnog stožera OS RH.

Vojnici će u Afganistanu provesti šest mjeseci. Anjin otac jedan je od njih.

"Posudila sam ovu igračku tati ovoga zmaja."

"Posudila mi je igračku da je imam kada idem spavati. Da me podjeća za laku noć da imam kraj sebe igračku".

Diljem svijeta u misijama, trenutačno je gotovo 280 hrvatskih vojnika. Najviše ih je u Afganistanu, slijede Poljska, Kosovo, Zapadna Sahara, a naši vojnici čuvaju i granicu između Indije i Pakistana.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr