Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je Nikola Grmoja?

Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

Nikola Grmoja
Nikola Grmoja DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: DNEVNIK.HR Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: Damjan Tadic/Cropix Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: Vojko Basic/Cropix Nikola Grmoja i Božo Petrov Nikola Grmoja i Božo Petrov Foto: Damjan Tadic/Cropix +3 Nikola Grmoja Galerija 1/8 >>
Nakon što je bio glasnogovornik i politički tajnik Mosta te saborski zastupnik, Nikola Grmoja na svoje četvrte parlamentarne izbore zlazi kao premijerski kandidat te stranke.

Nikola Grmoja jedan je od osnivača Mosta nezavisnih lista, a zovu ga još i Mostovim bombarderom. Glasan, artikuliran, spreman za fajt u svako doba, Grmoja je politički protivnik kojeg bi mnogi rado zaobišli.

"Svaka politička opcija ima jednog bombardera pa je to moja funkcija zbog koje sam izložen napadima," rekao je svojedobno Grmoja, koji sebe opisuje kao impulzivnog i bez dlake na jeziku. 

Zbog toga je u Saboru često upadao u svađe i sukobe, a ponekad je svoje političke suparnike znao dovesti do ruba. Među njima je više puta bio i Andrej Plenković, a Grmoja ga je čak jednom optužio i da je onako bijesan fizički krenuo na njega.  

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Buran dan Reakcije ne prestaju: "Imam poruku za AP-a"

Nikola Grmoja rođen je 28. srpnja 1981. u Metkoviću u radničkoj obitelji Stipe i Baldine Grmoje. Oženjen je, a sa suprugom Pavom ima jedno dijete. Na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je povijest i sociologiju.

Nikola Grmoja Nikola Grmoja (Foto: Vojko Basic/Cropix)

Prije političkog angažmana bio je zaposlen u osnovnoj školi u Metkoviću kao profesor. Nezadovoljan situacijom u gradu, udružio se 2012. s još sedmero ljudi, među kojima je bio i Božo Petrov, a sastajali su se u tajnosti po kućama i kovali planove za rušenje Stipe Gabrića Jamba, lokalnog šerifa koji je 16 godina u Metkoviću bio bog i batina.

Jamba su uspjeli svrgnuti već u prvom pokušaju i osvojili većinu u Gradskom vijeću. Božo Petrov postao je gradonačelnik Metkovića, a potez koji je i njemu i Mostu u nacionalnim okvirima donio velik publicitet jest stavljanje na minimalac cijele gradske uprave. Grmoja je bio zamjenik gradonačelnika, a tu je dužnost radio volonterski, dok je istovremeno nastavio raditi u školi jer tamo je ipak bila veća plaća. No nakon što su se plaće u Gradu Metkoviću opet vratile na staro, Grmoja je ipak profesionalizirao svoj politički angažman.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Tema korupcija i pravosuđe Demontaža Sabine Tandare Knezović: Pogledajte oko kojih je pitanja najviše zaiskrilo među gostima

Ekipa iz Metkovića i Most postali su temelj za nacionalnu političku platformu, a na prvim parlamentarnim izborima 2015. godine osvojili su čak 19 mandata te postali prava senzacija. Grmoja je bio posljednji kandidat na listi prve izborne jedinice, pa nije ostvario mogućnost ulaska u Sabor, u koji je ipak ušao na prijevremenim izborima 2016. godine. 

Na političkom polju Grmoja broji i poraze pa je tako izgubio na lokalnim izborima 2017. godine kada se kandidirao za župana Dubrovačko-neretvanske županije, no HDZ-ovac Nikola Dobroslavić ipak je bio prevelik zalogaj.

Nikola Grmoja Nikola Grmoja (Foto: Damjan Tadic/Cropix)

Grmoja se u proteklih osam godina prometnuo u jednog od najaktivnijih saborskih zastupnika kojemu je u prvom planu borba protiv korupcije i raskrinkavanje uglavnom HDZ-ovih afera. Bio je predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća kada su zastupnici pokušali ući u trag krivcima za krađu milijuna eura iz INA-e, a tu su i afere Plin za cent i Savjetnik, čija je žrtva bio i ministar gospodarstva Davor Filipović

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja, Gordan Jandroković, Hrvoje Zekanović Veselo u Saboru Grmoja, Zekanović, Jandroković i - Gibonni: ''I svetica i kurva nije lako bit''

"Ja ću ovu koruptivnu energetsku hobotnicu raskrinkati do kraja. Istina, pravda i dobro na kraju će pobijediti", poručio je Grmoja nakon što je HDZ optužio Most da je preko Filipovićeva savjetnika Jurice Lovrinčevića rušio Vladu. Protiv Lovrinčevića je USKOK pokrenuo istragu za trgovinu utjecajem preko novinara jedne televizije, koji je pak dilao iste informacije direktno Grmoji i Troskotu iz Mosta.  

Nakon što je bio glasnogovornik i politički tajnik Mosta, na svoje četvrte parlamentarne izbore Grmoja izlazi kao premijerski kandidat te stranke. Slogan mu je "Premijer na tvojoj strani", a kao prvi potez najavio je slanje vojske na državnu granicu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene