Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati spremni na štrajk

Vlada odgovara na najavu VELIKOG ŠTRAJKA: 'Pregovarati možemo, novca nemamo!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Mirando Mrsić nas je pokušao razjediniti, ali poručujemo - niste uspjeli i zajedno idemo u akcije', poručili su sindikalisti, no on im je ubrzo odgovorio: 'Možemo pregovarati, ali novaca sada nema'!

GOST DNEVNIKA NOVE TV U 19:15 SATI JE MINISTAR RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA MIRANDO MRSIĆ Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSSH) rekao je kako ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić 'nije uspio razjediniti sindikate'.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Nakon neuspješnih pregovora Zaposlenici vrtića najavili štrajk: "Naši zahtjevi su jasni..." Gotov štrajk pravosuđa - 1 Nezadovoljni odlukom Zaposlenici u pravosuđu nakon prekida štrajka: "Što se tiče tog glasovanja, nama je to od početka, od ranog jutra malo bilo sumnjivo"

'Mrsić je na jučerašnjem sastanku pokušao zavaditi sindikate i razjediniti nas, kupiti vrijeme, ali poručujemo mu - mi smo zajedno, niste uspjeli i zajedno idemo u akcije', poručio je Mihalinec s konferencije za medije.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić sindikalistima odgovara kako su u Vladi spremni na pregovore, ali 'novaca zasad nema'.

'Povratom njihovih prava morali bismo otpustiti preko 17 tisuća zaposlenika u državnim i javnim službama. Čuvamo radna mjesta, pokrivamo se sredstvima koje imamo i nećemo kupovati socijalni mir. Svjesni smo socijalnog i materijalnog statusa službenika, ali u ovom trenutku se plaće ne mogu povećati', odgovorio je Mrsić sindikalistima.

Napominje kako o povećanju plaća i povratu 'starih prava' može biti razgovora - u budućnosti.

'Kad poraste BDP moći ćemo pričati o povećanju plaća. Vlada je spremna razgovarati i pozivamo sindikate na pregovore. Ako dođe do štrajka, država neće biti blokirana, postoje obvezni poslovi i u vrijeme štrajka', poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

>>Traže svoje plaće: Radnice DTR-a na sastanku s Mrsićem

Sindikati će krenuti u postupak mirenja, a ako uskoro ne dođe do potpisivanja sporazuma, 5. lipnja počinje koordinirani štrajk državnih i javnih službi.

'Ovih 11 sindikata danas će podnijeti zahtjev za mirenje, koji se prema Zakonu mora završiti u idućih pet dana. Ako tada ne bismo postigli dogovor, potpisali dokument, onda ćemo u skladu sa zakonom najaviti štrajk Vladi odnosno poslodavcima u našim sustavima gdje će se štrajk organizirati', istaknula je tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić.

Ustvrdivši kako sindikati ne znaju na kakav bi drugačiji način mogli zaštititi svoje interese osim štrajkom, predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić naglasio je da nisu radosni što idu u štrajk te da će 'kolateralne poteškoće' pasti na leđa dijela građana. Vezano uz jučerašnji neuspio sastanak Sindikata javnih i državnih službi s Vladom s kojom su u socijalnom sporu, Ribić je ocijenio da ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije dovoljno fokusiran na rješavanje problema te da je na tom sastanku sjedio s 'nepodnošljivom lakoćom'.

Ribić je ustvrdio da njihove zahtjeve ne smatraju nerealnim niti ministar uprave Arsen Bauk ni ministar financija Slavko Linić, uz ocjenu da ne zna što se u Vladi događa.

Na novinarski upit o tome da je na tom sastanku rečeno da bi ispunjenje njihovih zahtjeva značilo 10 tisuća otkaza u javnim i državnim službama, Ribić je odgovorio da 'nitko takvu rečenicu nije izrekao'.

Sindikati traže vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama, te uključivanje sindikata u rješavanje viška zaposlenih.Traže i čvrsta jamstva da se više neće posezati za radničkim pravima, te izmjene Zakona o reprezentativnosti.
Sindikalisti poručuju građanima, kako su svjesni da će doći do poteškoća u obavljanju svakodnevnih poslova, no 'štrajk nije protiv građana, nego za njih', rečeno je na konferenciji za medije. 'Podržite nas, to je borba za pravdu i za pravo na štrajk. Molimo građane za strpljenje, jer ipak želimo sporazum, a ne štrajk'.

>>Mrsić: Novim zakonom nema smanjenja mirovina

Mihalinec je ujedno komentirao i skandal s Državne mature. 'Zamjena ispita na Državnoj maturi nije namjerna sabotaža Državne mature ili pak  ministra Željka Jovanovića, smatram da je jučerašnji događaj isključivo plod ljudske greške i da je velika greška u Nacionalnom centru, mogli su samo odšampati novi, B test.', zaključio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSSH).

O detaljima štrajka javnih i državnih službenika Koordinacija 11 sindikata će izvijestiti javnost u ponedjeljak 3. lipnja.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene