Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava premijera

Plenković o štrajku pravosudnih djelatnika i sastanku sa sindikatima: "Mislim da je ono što je na stolu itekako dobro"

Održana je još jedna sjednica šireg predsjedništva HDZ-a, nakon koje je izjavu dao predsjednik stranke Andrej Plenković.

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a izjavu je dao predsjednik stranke Andrej Plenković. Naveo je kako su govorili o brojnim ekonomskim temama poput rasta za prvo tromjesečje, snižavanju inflacije, koja pada šesti mjesec zaredom, o aktivnostima vezano za zakon kojim se mijenjaju pojedini porezni zakoni i o aktivnostima na terenu.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Razgovarali su i o sastanku s predstavnicima sindikata kojima su ponovili prijedlog povećanja plaća kojom bi bilo obuhvaćeno preko 219.000 ljudi.

O štrajku pravosudnih djelatnika kazao je kako smatraju da je prijedlog koji je jutros dogovoren sa sindikatima javnih i državih službi jako dobar. "Mislim da je ono što je na stolu itekako dobro."

O sastanku s ustavnopravnim stručnjacima naveo je: "Mi smo čuli njih, oni su čuli nas. Mislim da je prof. Barić dobro identificirala da Ustavni sud nije doveo u pitanje temeljnu stvar o kojoj mi danas razgovaramo, a to je da se temeljem Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor zastupnici biraju, njih 140, u deset izbornih jedinica, ne znam točno koji je članak. Naše čitanje Ustavni sud nije dirao, ovo što je srž ove teme."  

"Ovdje radimo ono što je minimalna intervencija", ponovio je. "To se vidi jer ako vam 75% birača ostaje tamo gdje su bili do sada. Ako je isti broj izbornih jednica, ako ste ispravili anomalije, onda smo ono što je bilo bitno riješili." Puno mu je važnije, kaže, da se zakon donese do 30. rujna, "a ne da budemo zemlja u kojoj nećemo imati zakon po kojem bi znali u kakvim izbornim jedinicama biramo zastupnike za idući saziv Sabora". Komentirao je u ovom kontekstu i popis stanovništva, rekavši da su i produljili rok za popis da bi se svi popisali. "Na jedan način hipervjerovati popisu stanovništva, a s druge hipernevjerovati popisu birača, tu treba naći neki balans", ustvrdio je.

Komentirao je i porast cijena goriva, rekavši da je porast minimalan. Još uvijek su cijene u Hrvatskoj jako niske, kazao je i dodao kako je dobio poruku kako su cijene u okruženje znatno više. "Mi smo omogućili našim građanima da imaju najniže  cijene naftnih derivata u EU-u", rekao je i istaknuo da je ova Vlada omogućila građanima niske cijene energenata. 

Na kraju je komentirao i izbore za mjesne odbore u Sinju i rezultat HDZ-a, ustvrdivši ponovno da su izbor za saborske zastupnike i izborna reforma najvažniji.   

Pravosudni službenici od danas su u štrajku, no štrajkom su zaprijetile i druge javne i državne službe koje traže veće plaće. Nakon jutrošnjeg sastanka s premijerom Plenkovićem objavljeno je kako je postignut dogovor o rastu plaća u državnim i javnim službama. Više o tome čitajte >>OVDJE.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene