Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nejasni signali ECB-a spustili tečaj eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nejasni signali iz Europske središnje banke (ECB) u pogledu daljnjeg smjera monetarne politike u eurozoni pritisnuli su protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima tečaj eura prema dolaru.

Nakon što je ECB u srijedu podigao ključnu kamatnu stopu u eurozoni na 4,0 posto, kako su tržišta i očekivala, bančin čelnik Jean-Claude Trichet nije dao ulagačima jasan signal o daljnjem povećanju kamatnih
stopa ove godine. 

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Slika nije dostupna Turizam postao samo brza zarada Piljenje grane na kojoj sjedimo? U Splitskim mjenjačnicama tečaj eura i ispod 7 kuna

Na novinskoj konferenciji nakon sastanka ECB-ova
vijeća za monetarnu politiku Trichet je izjavio da je monetarna
politika "još prilagodljiva", što se smatra signalom da bi daljnje povećanje kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima moglo biti odobreno, ali ne nužno na idućem zasjedanju bančina monetarnog vijeća.

U takvim uvjetima euro je na tjednoj razini oslabio 0,6 posto prema dolaru, na 1,337 dolara. 

Spustio se i 0,8 posto prema jenu, na 162,8 jena, nakon što je u utorak dosegnuo rekordnih 164,61 jena.

"Negativna reakcija tečaja eura dijelom je rezultata razočaranja što je izraz 'budno praćenje inflacije' uklonjen iz najnovijeg priopćenja ECB-a a dijelom i zbog toga što je banka ostavila procjenu inflacije u 2008. na 2,0 posto", ustvrdio je Michael Woolfolk, valutni strateg Bank of New York. Spomenuti izraz šifra je koju je Trichet u prošlosti koristio kao najavu predstojećeg podizanja kamatnih stopa.

Analitičari očekuju da će ECB ponovno podići kamatne stope u rujnu, tako da će repo stopa iznositi 4,25 posto, no ključno je potanje hoće li biti daljnjih podizanja kamatnih stopa do konca godine. 

To će ovisiti o brojnim pitanjima, uključujući snagu eura i otpornost gospodarskog rasta eurozone.

A tečaj zelene valute bio je početkom tjedna pod pritiskom izjave predsjednika središnje američke banke Fed Bena Bernankea da će američko tržište nekretnina i dalje kočiti gospodarski rast. 

Međutim, u četvrtak je nadoknadio gubitke prema većini najvažnijih međunarodnih valuta, s obzirom da sve više analitičara očekuje da Fed neće ove godine rezati kamatne stope te da će američko gospodarstvo zabilježiti oporavak uz snažnu inflaciju.

"Snažnija izvedba dolara potkraj tjedna vjerojatno odražava iznenadni niz medijskih izvješća u kojim se gotovo alarmantno upozorava na izglede za jačanjem inflacije. Ta izvješća ukazuju da je cjenovni pritisak u SAD-u mnogo veći nego se ranije mislilo. Neki ulagači vjerojatno počinju razmišljati da bi Fed još mogao i podići kamatne stope", ocijenio je ekonomist AG Edwardsa, Patrick Fearon.

Ključna američka kamatna stopa proteklih je godinu dana usidrena na 5,25 posto, dok je u eurozoni umjereno podizana te je sada na najvišoj razini u zadnjih šest godina.

Tako je tečaj dolara porastao 0,6 posto prema britanskoj funti, na 1,9698 dolara za funtu. Ojačao je i 0,4 posto prema švicarskom franku, pa stoji 1,235 švicaraca. 

Prema jenu dobio je 0,2 posto na vrijednosti, dosegnuvši 121,7 jena.

Među ostalim valutama protekloga tjedna isticao se australski dolar koji je poskočio na najvišu razinu u proteklih 17 godina od 0,8439 američkih za australski dolar, nakon što su podaci pokazali da je australsko gospodarstvo u prvom tromjesečju zabilježilo stopu rasta od 1,6 posto na tromjesečnoj razini, blago premašivši očekivanja analitičara. 

Australska je banka nedavno zadržala ključne kamatne
stope na važećoj razini od 6,25 posto ali analitičari procjenjuju da s obzirom na snažni rast nije isključena mogućnost opetovanog podizanja ključnih kamatnih stopa ako stopa inflacije ponovno poraste.

Novozelandska je valuta zabilježila najvišu razinu prema američkom imenjaku u 22-godišnjem razdoblju nakon ukidanja vezanosti tečaja za zelenu novčanicu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene