Mjenjačnice su među prvim postajama turista u Hrvatskoj. Euro u sezoni zbog velikog priljeva deviza iz turizma uobičajeno padne. No, dok je kupovni tečaj HNB-a danas 7,37, mnogo je vlasnika mjenjačnica koji za 100 eura ovih dana daju i ispod 700 kuna.


Na splitskom kolodvoru gužve, a grupe mladih turista koji izlaze iz brodova, vlakova i autobusa okupiraju bankomate i mjenjačnice.

Vezani članci Joseph Stiglitz Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju: "Hrvatska apsolutno ne treba uvesti euro" Slika nije dostupna Najslabiji euro u 12 godina - evo kako će se to odraziti na Hrvatsku

Mjenjačnice blizu kolodvora nanizane su jedna iza druge. Ipak, najniži tečaj koji su tu može naći je 7,02. Odnosno, za svojih 100 eura, tu biste dobili samo 702 kune. Ako biste pak htjeli kupiti 100 eura, to bi vas stajalo 745 kuna. Priča se da u centru postoje male mjenjačnice u kojima je tečaj i ispod ovog kolodvorskog – 6,9.

"Nije u redu, pilimo granu na kojoj sjedimo. Trebamo dugoročno gledati. Ovako ćemo se osramotiti", za ekipu Nove TV komentirao je jedan Splićanin.

No, ima i korektnih mjenjačnica koji paze na ugled. U jednoj mjenjačnici ekipa Nove TV pronašla je tečaj 7,37.

"Moj tečaj mi omogućava više posla, i poslovanje kroz cijelu godinu", rekao je vlasnik te mjenjačnice.

Ali lošiji tečaj nije protuzakonit. Prošetati, provjeriti i uštedjeti turistima je jedina zaštita.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr