Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulaganja u 2010. pet puta manja

Inozemni ulagači izbjegavaju Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priljev stranih investicija u Hrvatsku dramatično pada. U prošloj godini ulagači iz inozemstva u gospodarstvo su ubrizgali svega 440 milijuna dolara što je čak pet puta manje nego 2009. Istovremeno Vlada tu situaciju pokušava popraviti najavom svojih ulagačkih projekata u energetiku i promet. No svjetske agencije koje procjenjuju investicijski rizik kažu da nisu sigurne kojim će to novcem Banski dvori realizirati te projekte.

Za Hrvatsku u prošloj godini samo svjetske ulagačke mrvice. Podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da su izravne strane investicije sa 2 milijarde u 2009. strmoglavile na svega 440 milijuna eura u 2010.-oj godini. Dražen Mateigka, čija je tvrtka jedna od rijetkih koja se u prošloj godini odvažila na veliku proizvodnu investiciju, kaže da su glavni problem, koji odbija investitore već u startu, previsoki porezi. 'Ako usporedi investitor Mađarsku ili neku drugu susjednu zemlju on ustanovi da već na komunalnim doprinosima, naknadama i tim ostalim stavkama koje se u investiciji pojavljuju samo u pitanju gradnje, već je u nepovoljnom položaju ukoliko želi ulagati u Hrvatsku', kazao je Mateigka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Akcija 'Želimo znati' Sudbina hrvatskih analiza je ladica, a investitori nas izbjegavaju Slika nije dostupna Ulagači nas izbjegavaju Hrvatska oko sebe ima investicijsku zaobilaznicu

Uz to i doprinosi za radnike su viši. Da bi se uopće započeo projekt treba se godinama probijati kroz šumu neefikasne birokracije, a nekad i korupcije. Vlada manjak investicija pokušava nadoknaditi svojim najavama velikih ulaganja u energetiku, promet i turizam. No, svjetska agencija Dun and Bradstreet u svojoj procjeni rizika kaže da nije sigurna kako će se ti projekti financirati. 'Ono što Dun and Bradstreet žele, a i strani investitori, je što više detalja kada se iznose nekakvi modeli finaciranja. Znači hoće li se država dodatno zadužiti, da li će se otvoriti neki novi nameti, tj. porezi ili država ima dovoljno sredstava da osigura finaciranje tih projekata', doznaje se iz agencije Dun and Bradstreet.

Podatak o padu investicija dodatno je začinjen i novom brojkom o daljnjem povećanju neplaćenih računa koji su se samo u mjesec dana povaćali za šokantnih 839 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene