Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon burne rasprave

VIDEO Sabor izglasao povjerenje Vladi Andreja Plenkovića

Aktualno Galerija Vlada RH Vlada RH Foto: DNEVNIK.hr Prisegnula nova Vlada RH - 4 Prisegnula nova Vlada RH - 4 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Sabor je konstituiran Sabor je konstituiran Foto: DNEVNIK.hr Izglasana nova Vlada Izglasana nova Vlada Foto: Boris Kovacev/Cropix +20 Prisegnula nova vlada u Saboru Galerija 1/25 >>
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je Hrvatskom saboru program i nove ministre, a nakon rasprave zastupnici su izglasali povjerenje njegovoj Vladi.

 

  • Sabor je petak izglasao povjerenje novoj Vladi

  • nova Vlada sastavljena je od ministara iz redova HDZ-a i Domovinskog pokreta

  • nova Vlada ima 18 umjesto dosadašnjih 16 ministarstava

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

21:10 Sabor je izglasao povjerenje Vladi. Od 141 zastupnika koji su bili na sjednici, 79 ih je bilo za, 61 protiv, a jedan je bio suzdržan.

Nakon toga su članovi Vlade prisegnuli na svoje dužnosti.

Vlada RH Izglasana nova Vlada Foto: Boris Kovacev/Cropix

Vlada RH Prisegnula nova Vlada RH - 6 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

Vlada RH Prisegnula nova Vlada RH - 5 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

Vlada RH Prisegnula nova Vlada RH - 3 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

Vlada RH Prisegnula nova Vlada RH - 8 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

Pročitajte i ovo Ivan Šipić - 1 Ministar demografije i useljeništva Bivši HDZ-ovac i vjeroučitelj na čelu novog ministarstva: Tko je Ivan Šipić?

Pročitajte i ovo Josip Dabro Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva DP-ovac koji je ponosno objavio prijavu protiv Plenkovića postao je ministar: Tko je Josip Dabro?

21:05 Neposredno prije glasanja o povjerenju novoj vladi, za riječ se javio Nikola Grmoja i rekao kako je rečeno da je u program vlade ušlo tri posto programa Domovinskog pokreta. "Ja tražim cijeli dan i ne mogu naći", rekao je.

Prekinuo ga je predsjednik Sabora. "Ne morate pokvariti sve lijepo što se događa. Dajte malo dostojanstva ovom trenutku, nemojte kvariti ovaj svečani trenutak", kazao je Jandroković i rekao da mu zbog svećanosti trenutka neće izreći opomenu.

Tijekom pljeska novoj vladi u Saboru, Grmoja je dobacio, "Ajmo Ćipe, pljesak".

Pročitajte i ovo Ante Šušnjar - 3 Ministarstvo gospodarstva Tko je Ante Šušnjar, donedavno javnosti malo poznat odvjetnik iz redova Domovinskog pokreta?

Pročitajte i ovo Tonči Glavina - 1 novo ime u vladi Tko je novi ministar turizma? Renta vilu od pola milijuna eura i na njoj masno zarađuje. Ima dva automobila, gumeni čamac, dionice...  

Zanimljivo izlaganje Milorada Pupovca

17:14 Vlada bi u Hrvatskom saboru trebala biti izglasana do kraja dana, ali možda i u subotu.

"Naime, u ovome trenutku ima još nekoliko desetaka prijavljenih rasprava, a rasprava nakon Plenkovićeva uvodnog predstavljanja trajala je skoro tri sata zbog više od 80 replika", objasnio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"Raspravlja se po klubovima, nakon toga će ići pojedinačne rasprave, a na to sve idu replike, povrede Poslovnika. Tek na kraju Plenković treba dati završno izlaganje, a ona možemo očekivati glasanje o povjerenju", dodao je.

To bi moglo trajati do dugo u noć.

"Bilo je zanimljivo, reciimo, čuti izlaganje Milorada Pupovca, koji je rekao da Klub SDSS-a neće biti u vladajućoj većini, nego će formalno biti dio oporbe. Iako podržavaju velik dio programa, ne mogu ga podržati niti dati povjerenje nekim članovima Vlade", zaključio je Krešić.

"Bilo je jako puno uvreda u kampanji, ali vi ste kršili Ustav"

15:50 Jelena Miloš iz Možemo! je Plenkovića pitala planira li Vlada uvesti mjeru roditelja odgojitelja na nacionalnoj razini, iako nije u programu, ali ju podupire Domovinski pokret.

"Kao što vi mene pitate za ono što pišu druge političke stranke prije izbora u program, mogu li ja vas nešto pitati? Jeste li vi ista gospođa Miloš koja je 2011. bila u inicijativi protiv EU-a, skupljala popise protiv ulaska u EU, a danas ste drugi na Možemo! listi za EU. Ili je riječ o slučajnosti i radi se o nekoj drugoj gospođi Miloš?", odgovorio je Plenković.

15:10 Arsen Bauk je rekao da liberali uvjeravaju da će u novom mandatu ostati sve isto, a iz Domovinskog pokreta da će se sve promijeniti.

"Što se tiče smjera Hrvatske na temelju programa Vlade, koji je sinteza svih aktera, taj smjer je dobar. Dobar je demokratski, ekonomski, europski, projektno. Bit će vam zanimljivo pratiti postignuća", odgovorio je Plenković.

14:47 Sandra Krpan je istaknula da su u Vladi samo dvije ministrice te rekla da, ako oporba ima iskre u očima, HDZ-ovci imaju dolare.

"Pogledajte ekonomske i socijalne pokazatelje. Gdje vidite katastrofu?", odgovorio joj je Plenković.

14:40 Ivana Marković je podsjetila na izjavu iz Domovinskog pokreta da "nije stranka talac čovjeka, nego je država talac neprijatelja Penkovića" te je Plenkovića upitala kako su HDZ i DP prešli preko ove i sličnih rečenica.

"Bilo je jako puno uvreda u kampanji, difamacija, ali oni koji su kršili Ustav ste bili vi, a ne oni", rekao je Plenković.

"Iske u oku ostavite za interne obračune"

14:33 Rada Borić pitala je Andreja Plenkovića o ravnopravnosti koja, tvrdi, nije dovoljno istaknuta u programu Vlade.

"Ravnopravnost se za nas odnosi na sve, od spola do manjina. Ne moramo prepisati baš svaku rečenicu iz Ustava. Nemojte se brinuti da će bilo kakva ravnopravnost doći u pitanje", odgovorio je.

14:27 SDP-ovac Šaša Đujić pitao je Plenkovića koji će ministar prvi napustiti Vladu i koliko će ih dočekati kraj mandata.

"Ne pratite igru, mi pratimo igru, pa ove iskre u oku i vaše prognoze ostavite za interne obračune", poručio je Plenković.

14:05 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić je napomenuo da u programu nije primijetio borbu protiv inflacije, najave o podizanju bruto plaće nazvao je neambicioznima, a Plenkovićev program nazvao je seminarskim radom.

"Što se sve u vašoj glavi događa? Takav auzmeš nakon toliko poraza i neuspjeha, stvarno nije lako, nije lako. To što vi govorite govori više o vama", odgovorio mu je Plenković.

13:20 Josip Jurčević, koji je izbačen iz Domovinskog pokreta, pitao je Andreja Plenkovića o izboru, kako je kazao, kompromitiranih ministara Nine Obuljen Koržinek i Radovana Fuchsa 

"Nisam vas puno pratio, pratio sam vas kad mi je Branko rekao da ste nas u jednoj emisiji prozvali izdajnicima. Još mi je indikativnije da imate informacije o onom što možda radi EPPO ili USKOK u vezi nekih ljudi. Kako to znate? Da nemate neku krticu koja vam šapće u uši, a ja vam znanstveno čestitam", odvratio je Plenković.

"Što je vaša namjera, Plenkoviću?"

13:10 "Suparnike ste nazvali izrodom i luđacima. Ja ću napraviti presedan pa ću vas pohvaliti jer vidim danas ovdje Jasnu Vojnić, predstavnicu Hrvata u Vojvodini, što je snažna poruka susjedima da tretiramo nacionalne manjine", kazao je Mostov Zvonimir Troskot.

"Drago mi je da dijelite stav Anje Šimprage koja je to jutros prva pohvalila jer je Jasna sa svojim radom most suradnje između Hrvatske i Srbije", odvratio je Plenković.

13:00 "Što je vaša namjera - voditi Vladu četiri godine ili pronaći mjesto u strukturama EU-a nakon europskih izbora?", pitao je Andreja Plenkovića SDP-ov Ivan Račan.

"Dobit ćemo povjerenje, noćas ili sutra ujutro, svejedno. Što se tiče europskih izbora, idemo još jednom pobijediti uvjerljivo", odgovorio je Plenković i dodao: "Ja ću biti tu s vama dugo, a pomoći ću da pobijedimo na izborima."

12:50 "S obzirom na to da su predstavnici DP-a i zastupnici ostavljali otvorenu mogućnost privatizacije HEP-a i drugih dijelova energetike, a da Radić nije opovrgnuo tu mogućnost, pitam vas možete li dati garanciju da će HEP ostati u stopostonom državnom vlasništvu do kraja mandata", pitala je Andreja Plenkovića Sandra Benčić iz Možemo!, a on odgovorio potvrdno.

12:45 Redaju se HDZ-ovi saborski zastupnici koji čestitaju i hvale Plenkovića.

"Vaša pokojna baka može biti i potpredsjednica Vlade"

12:35 "Vaš žetončić zečinar prijetio je jučer kolcem i metkom u čelo. S obzirom na to da je to nedopustivo, volio bih da kažete kako biste se borili s takvom vrstom nasilja", pitao je SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić Plenkovića te ga pozvao i da se osvrne na uvrede koju su razmjenjivali HDZ i DP. "Kako vam ljudi mogu vjerovati?"

"Što se tiče vaše opaske, Jandroković je jučer reagirao. On je to, kako sam shvatio, više figurativno govorio", rekao je Plenković o Zekanoviću. "Ja to nikad ne bih tako rekao, Hrvoje koji često puta pogodi, koji put i prokliže, Hrvoje je proklizao ovaj put jako puno." "Ono što smo slušali od Milanovića, od Grbina... Dio je retorike koja je vaše ogledalo", dodao je.

12:32 "Rekli ste da je u ovoj kampanji palo puno teških riječi, a vi ste prednjačili, zvali ste DP-ovce zlima. Rekli ste da vaša pokojna baka, to ste vi rekli, može bolje voditi Vukovar. Evo vaša pokojna baka, pokoj joj duši, može biti potpredsjednica Sabora, a za godinu i potpredsjednica Vlade, to su vaše riječi. Mi znamo kako se sklapaju koalicijske Vlade. Bartulicu vrtite oko malog prsta", kazao je Mostov Nikola Grmoja Plenkoviću.

"Razgovori nakon izbora su bili u smislu uvažavanja i pronalaska zajedničkog jezika. Vi ste malo nesretni, ali ja vam tu pomoći ne mogu", odgovorio mu je Plenković.

Jedno se dosad u povijesti Sabora nije dogodilo

12:30 Završilo je izlaganje Plenkovića, a na njegov govor je prijavljeno najviše replika u povijesti Sabora, kazao je predsjednik parlamenta Gordan Jandroković i dodao: "Obaramo sve rekorde."

12:05 U programu nove Vlade od 2024. do 2028. kao pet prioriteta se ističe - Uspješna, Vitalna, Pravedna, Održiva i Suverena Hrvatska, kazao je mandatar za sastavljanje nove Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Do 2028. Nova Vlada ima pet prioriteta  

11:55 Mandatar za sastavljanje nove Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavlja nove ministre u Saboru, a nakon rasprave zastupnici će glasati o povjerenju Vladi. 

"Čestitam svima vama koji ste ponovo dobili povjerenje građana i vama koji ste prvi put u Saboru", rekao je Plenković, koji nije propustio ponoviti da su izbori održani "na krajnje neobičan dan, u radnom tjednu". "Ovakva podrška nas obvezuje", kazao je i opetovao da je kampanja protekla u kršenju Ustava od strane predsjednika Republike uz podršku SDP-a".

Obratio se i oporbi: "Ja ću vas ponovno pozvati da uspostavimo dijalog. Dijalog protekle četiri godine nije postojao. Vjerujem da će ovaj put na strani oporbe biti više političke zrelosti.Slušali smo i gledali bizarnu trotjednu snagu, nakon što ste izgubili tražili ste iskru u očima nekih partnera. Da nije bilo smiješno, trebalo bi reći da je tragično."

Osam sekundi i opomene

11:40 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odobrio je stanku.

11:38 "Vladu HDZ-a i DP-a ne može se definirati drugačije nego kao trgovački lanac. Koalicija nije rezultat želje za dobrobiti za građane nego čiste političke trgovine", poručila je Marijana Puljak iz Centra.

HDZ-ov saborski zastupnik Tomislav Šuta javio se za povredu Poslovnika i prozvao Puljak spominjući "OPG Puljak", no gotovo odmah mu je Jandroković dao dvije opomene: "Osam sekundi je govorio i dobio je opomenu."

O Bogu, Vladi i siktanju

11:35 I Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista više neće moći sudjelovati u raspravi jer je dobio treću opomenu zbog zlouporabe kršenja Poslovnika.

11:30 "Danas ako Bog da, bit će formirana Vlada. Već danas vidimo kako sikću s raznim kvalifikacijama", kazao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava i zatražio stanku, koja mu je i odobrena.

11:25 Nezavisni Nino Raspudić zatražio je stanku od sat vremena kazavši da su u ponoć dobili program Vlade.

"Nemojte se bojati za 12 veličanstvenih"

11:23 Mostov Miro Bulj zbog niza opomena ostao je bez prava na mogućnost govora nakon što je zaradio tri opomene zlouporabeći kršenje Poslovnika te nakon što je pustio snimku Stipe Mlinarića Ćipe s drušvenih mreža na kojoj je DP-ovac prije izbora tvrdio da DP neće ni s SDP-om ni HDZ-om.

11:20 "Hrvatska danas dobiva novo-staro, ništa se neće promijeniti. Danas će DP otrčati u zagrljaj Plenkoviću protiv kojeg su prije pet tjedana podizali kaznenu prijavu, nazivali ga lažovom, stavljali su ga na plakate pored Stanimirovića. I što će napraviti? Jedno veliko ništa'", kazao je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

"Nemojte se bojati za 12 veličanstvenih", poručio je na to DP-ovac Stipe Mlinarić Ćipo.

11:17 I GLAS-ova Anka Mrak Taritaš je zatražila stanku te istaknula. "Ključno pitanje na koje želimo odgovor danas je 'Quo vadis Hrvatska' - kamo ide Hrvatska? Koliko se nisko može Plenković spustiti da sebe i HDZ održi na vlasti?"

11:15 "Brinemo se o smjeru u kojem Hrvatska ide", poručila je Sandra Benčić iz Možemo!. "Zabrinuti smo jer je glavni partner u novoj Vladi stranka koja je eksplicitno izražavala stavove suprotne Ustavu", dodala je.

"Znate li koliko je rečenica Domovinskog pokreta u Vladinu programu?''

11:13 Zaredali su zahtjevi za stanku, a prvi ju je zatražio Mostov Nikola Grmoja koji je rekao da će danas za Plenkovića dizati ruke oni koji su ga htjeli slati u zatvor. "Znate li koliko je rečenica Domovinskog pokreta u Vladinu programu? Nijedna. Riječ je o prepisanom programu HDZ-a. Ljudi su glasali za promjenu, a dobili su istu Vladu s istim licima."

11:10 Mandatar za sastavljanje nove Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavit će nove ministre u Saboru, a nakon rasprave zastupnici će glasati o povjerenju Vladi.

Pročitajte i ovo Tonči Glavina - 1 novo ime u vladi Tko je novi ministar turizma? Renta vilu od pola milijuna eura i na njoj masno zarađuje. Ima dva automobila, gumeni čamac, dionice...

10:40 Iz Banskih dvora je priopćeno da je Vlada jučer održala telefonsku sjednicu na kojoj je razriješila državnog tajnika u Ministarstvu turizma i sporta Tončija Glavinu, radi odlaska na novu dužnost. Nakon što Sabor potvrdi Vladu, postat će novi ministar turizma i sporta.

10:30 Nakon slobodnih govora određena je stanka, a u 11 sati bi trebalo početi predstavljanje i rasprava o novoj Vladi. 

"Domovinski duh - poput crne rupe"

10:25 Sandra Benčić iz Možemo! govorila je o stanju domovinskog duha: "Dosad je on bio poput crne rupe - ne vidiš ga, ali primjećuješ njegove efekte."  Između ostalog, spomenula je ponovno odbijanje članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) da dodijeli članstvo profesoru Ivanu Đikiću, ali i hrvatski žiri koji je procijenio da Baby Lasagna nije dovoljno dobar ni za Doru.

"Kad na cesti čujete da je neki sugrađanin drugome nešto opsovao ili mu prijetio da će ga zaklati, znajte da je tu prošao domovinski duh", poručila je Benčić te upozorila da taj domovinski duh tvrdi i da je ženama mjesto u kući: "U bolnici će vas izliječiti domovinski duh, a ne doktor. Ako ne nađete u petak Novosti na kiosku, kupite novine s domovinskim duhom jer drugih nema."

10:20 "Moć Sabora nije da bude puka glasačka mašinerija. Iako se slažem da bi puno toga što dolazi iz redova HDZ-a trebali ignorirati, osvrnut ću se na Mažara koji je ponovio za Jandrokovićem koji je rekao da treba stati nasuprot populizmu i ekstremizmu. A što je s populizmom i ekstremizmom ovdje?" zapitala je Dalija Orešković.

Poručila je da bi se HDZ treba odreći Hrvoja Zekanovića i poručila: "Taj Zekanović je istu ulogu imao i prošlom sazivu - trovač svake rasprave i brisač svakog smisla. Zato je i stavljen na HDZ-ovu listu. Da degradira sve čemu bi ova institucija trebala služiti, da degradira sve nas zastupnike, da nas zastraši i da se pitamo hoće li biti takvih luđaka koji će njegove riječi provesti u djelo. E pa stvarno je dosta."

10:15 "Ono što je dan ranije rekao Hrvoje Zekanović nije dostojno funkcije na koju su ga građani izabrali", upozorila je Marijana Puljak iz Centra i dodala: "Predsjednik Sabora je reagirao, ali trebao je reći da većina ima jednog člana manje."

"Pozivam oporbu da se četiri godine ne osvrne, ne replicira i ne da nikakvog znaka da postoji Hrvoje Zekanović. Onaj poziv na mržnju je prevršio svaku mjeru", poručila je.

10:10 "Program Vlade je prepisani predizborni program HDZ-a", poručio je Mostov Nikola Grmoja.

"Moje prezime jest Kukavica, ali vidjet ćete da se ne bojim"

10:05 DP-ov Ivica Kukavica  u svojem slobodnom govoru predstavio je sebe i naglasio: "Ja dolazim s desnog spektra. U hrvatskom društvu ne postoji desnica u izvršnom smislu i od 2000. godine ne postoji model da desne politike nisu bile izvršni dio nijedne vlasti. Kad slušam o nekoj ugroženosti, ja mogu reći da je svih godina bila ugrožena desnica jer je nije bilo. Bilo je pokušaja, pojedinaca... Tu je nastao DP. Smiješno mi je slušati da smo prevarili birače."

"Mi smo jasno rekli da ne možemo u većinu s SDSS-om i Možemo, nijednu drugu stranku mi nismo spomenuli. Voljom naroda DP je dobio značajnu podršku. Razumijem i gorčinu i žuč, ja sam i sportaš, igrao sam nogomet, ali DP nije tema niti može biti tema osim nekih vidovitih ljudi koji govore 'mi ćemo, vi ćete'. DP nije imao priliku, jedino u Vukovaru gdje imamo svog gradonačelnika koji pokazuje kojim pravcem DP radi. Meni su zasmetale etikete, crnokošuljaši, itekako smo tolerantni, i prema manjinama. Moje prezime jest Kukavica, ali vidjet ćete da se ne bojim", poručio je.

"Opsjednuti ste HDZ-om"

10:00 HDZ-ov saborski zastupnik Nikola Mažar govorio je o rezultatima rada prošle HDZ-ove Vlade, koju smatra uspješnom, kao i da su građani to prepoznali što su i pokazali na izborima. Oporbu je nazvao gubitnicima, a Bulju poručio da je opsjednut HDZ-om.

"Građani su vas bacili u koš, ostali ste oporba, razumijem da biste vi htjeli biti na našem mjestu, ali narod je odlučio - što se prije s tim pomirite, bit će vam lakše", poručio je Mažar Bulju.

9:55 Bivša potpredsjednica Vlade i sadašnja SDSS-ova saborska zastupnica Anja Šimpraga osvrnula se u svojem govoru na posljednjih mjesec dana na dužnosti te poručila da će se zalagati za promicanje prava i interesa marginaliziranih skupina u Hrvatskoj.

"Proteklih tjedana svjedočili smo radikalizaciji diskursa manjinskog pitanja u javnosti", kazala je i dodala da proteklih tjedana nije bilo jednostavno slušati one koji pretpostavljaju izgradnju kvalitetnijeg društva te dovode u pitanje legitimnost suradnje s izabranim manjinskim zastupnicima.

"HDZ će popapati Domovinski pokret kao mačka miša"

9:50 "Odnos između Sabora i Vlade treba hitno mijenjati", poručila je nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić.

9:45 "Iz Domovinskog pokreta su prije nekoliko tjedana Plenkovića htjeli poslati u zatvor, govorili su da je Jugoslaven. Što će reći danas? Svi oni zaslužuju Oscara za glumu. Što će se promijeniti?", zapitao je saborski zastupnik Hrvatskij suverenista Marijan Pavliček i dodao da 90 posto onoga o čemu su DP-ovci govorili prije izbora neće napraviti.

"HDZ će popapati Domovinski pokret kao mačka miša, i to u nekoliko mjeseci", poručio je.

Pročitajte i ovo Nova vlada - 2 Treći mandat Plenkovića Kako će izgledati nova vlada? "To je pobjednička priča, to vam mogu reći 100 posto"

"Kamen spoticanja ove Vlade bit će ideologija"

9:40 "Imat ćemo nikad više potpredsjednika u Vladi, mogao je Plenković komotno sve ministre imenovati potpredsjednicima", kazala je SDP-ova saborska zastupnica Sanja Radulović u svojem slobodnom govoru u kojem je program nove Vlade, koju je prozvala sklepanom, nazvala raspodjelom fotelja i upozorila: "Kamen spoticanja ove Vlade bit će ideologija."

9:30 Mostov saborski zastupnik Miro Bulj u slobodnom govoru izrazio je sućut zbog smrti migranata koji su stradali u jučerašnjoj nesreći kod Sinja i kazao da je još prije godinu dana upozoravao na problem vezan uz migracije i ugrožavanje nacionalne sigurnosti: "Tada su se svi sprdali sa mnom."

Program nove Vlade nazvao je pamfletom i pozvao Domovinski pokret da ga baci u koš, u smeće: "Budite oprezni, dobro ovo pročitajte, nemate što pročitati."

7:40 Saborska sjednica počet će u 9:30 iznošenjem stajališta zastupnika u slobodnim govorima, a potom u 11 sati počinje rasprava o novoj Vladi.

7:30 
Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade, koji ima pet prioriteta, a da bi ih HDZ i Domovinski pokret ostvarili, najprije moraju dobiti povjerenje u Saboru, pa će o svemu danas raspravljati i glasati saborski zastupnici. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije dugo čekao Milanović potpisao zakon: Sabor će u petak glasati o povjerenju novoj vladi

7:15 Predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao je u četvrtak navečer Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, koji je izglasan u Saboru sa 79 glasova, a njime se ustrojavaju i dva nova ministarstva.

7:00 Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Saboru koalicijski Sporazum koji definira suradnju između te dvije stranke u budućoj vlasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene