Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slijedi sastanak o otpadu

Horvat i Tomašević nakon sastanka oko obnove Zagreba: "Sve nedoumice su do danas razjašnjene. Kreće bitka s vremenom"

Darko Horvat i Tomislav Tomašević
Darko Horvat i Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obratili su se javnosti nakon sastanka na temu dinamike provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, vezano uz obnovu zgrada oštećenih potresom.

Horvat je kazao kako kreće bitka s vremenom.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Rene Medvešek i Anja Perković radovi dobro napreduju Više od 4 godine od potresa obnova u centru Zagreba: "Negdje se tom tunelu nazire kraj pa nam je svima lakše"

"Danas na našoj standardnoj koordinaciji, koordinacijsko tijelo, provedbena tijela od kojih je jedno Grad Zagreb, naš revizor koji budno motri da ne napravimo neku grešku i današnja koordinacija završila je unutar sat vremena jer više-manje sve nedoumice su do danas razjašnjene. Kreće bitka ili boj s vremenom jer moramo sredstva iz Fonda za solidarnost iskoristiti u 12 mjeseci", rekao je Horvat nakon sastanka.

Nakon toga šest mjeseci će se provjeravati je li novac opravdano utrošen.

Tomašević je kazao kako je na sastanak došao uspostaviti kontakt i suradnju te kako prati sve što je u njegovoj moći kako bi se iskoristio svaki euro iz Fonda.

"Ovo je peti sastanak koordinacije. Ja sam došao da se upoznam sa sustavom, da razriješimo neke situacije oko povlačenja novca iz Fonda za solidarnost. Na sljedeće sastanke dolazit će moji suradnici. Ne možemo si dozvoliti da bilo koji euro, kuna iz Fonda solidarnosti ostane neiskorištena. Nije cilj objekte samo vratiti u prvobitno stanje, nego ih poboljšati", rekao je Tomašević i dodao kako će se za cjeloviti obnovu objekata kombinirati sredstva iz Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana za oporavak.

Horvat je rekao da se iz Fonda za solidarnost ne mogu financirati privatni objekti.

Ministar kaže da će se o sredstvima koja nisu iz Fonda za solidarnost razgovarati na budućim koodrinacijama te kako će u 100 postotnom iznosu refundirati hitne službe koje su sudjelovale u sanaciji nakon potresa.

"S obzirom da ulazimo u proces cjelovite obnove, želja je da ugovorimo barem 200 posto iznosa Fonda solidarnosti. Svih 5,1 milijardi neće biti samo i isključivo predmet obnove, bilo je tu hitnih intervencija, MUP-a, vatrogasaca i drugih službi koje su sanirale i čistile nakon potresa, to je novac koji ćemo refundirali onima koji su u tome sudjelovali", rekao je Horvat.

"Želja nam je da ugovornih radova bude 200 posto alokacije kako bismo dali priliku revizoru da elaborira dovoljan iznos toga troška, a da nakon 18 mjeseci ne moramo vraćati niti jedan euro kao što su morale neke druge zemlje kad su ih pogodile ovakve nepogode", dodao je Horvat.

Kazao je da Damir Vanđelić nije bio bio na koordinaciji jer ne sudjeluje u Fondu za solidarnost.

"Imat ćemo danas i jedan operativni sastanak i oko rješenja zbrinajvanja građevinskog otpada koji nastaje nakon potresa. Uskoro ćemo se sastati kako bismo ubrzali proces obnove", kazao je Tomašević.

Tomašević je komentirao i imenovanje nove Uprave Holdinga.

"Kad vas zatekne izvješće s 305 milijuna kuna gubitaka, imali smo dvije opcije – ili ostaviti staru Upravu, koja očito nije stavila stvar pod kontrolu ili razriješiti staru Upravu i ostaviti Holding bez nove nekoliko mjeseci koliko bi trajao javni natječaj. Odlučili smo se da je najodgovornije rješenje imenovati minimalni broj članova Uprave kako bi se odmah počelo s rješavanjem problema, a za ostale članove Uprave raspisati natječaj", rekao je Tomašević te dodao da su uvid u pravo stanje dobili tek nakon primopredaje vlasti.

"Zagrebački Holding i Grad Zagreb su sustav spojenih posuda. Sve ono što je financijski loše u Holdingu se direktno odnosi na Grad i obrnuto. Zato smo zaključili da moramo brzo djelovati i povukli smo potez koji smo povukli. Dobili smo mandat da rješavamo probleme i to je po nama bilo najodgovornije u ovoj situaciji", rekao je Tomašević

Dodao je kako je ovo imenovanje bila nužna mjera te će ponoviti tu iznimku ako bude hitna situacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene