Od razornog zagrebačkog potresa prošlo je 446 dana, a danas u devet sati počelo je rušenje prve kuće s crvenom naljepnicom u Markuševcu.

Galerija


Prva se rušila kuća gospođe Nadice Sunek u kojoj je živjela njezina majka (86), koja je i bila u njoj u trenutku potresa, a preminula je nekoliko mjeseci kasnije.

Od njezine kuće ostale su samo grede, cigle i otpad. Na rušenje se čekalo 446 dana, a kuća je nestala u roku od nekoliko sati. Emocija danas nije manjkalo, a s Nadicom Sunek iz Granešinskih Novaka u Dnevniku Nove TV razgovarala je reporterka Petra Buljan.

''Emocije su još uvijek prisutne, ali osjećam veliko olakšanje što je prošlo sve u redu i nema više straha da će netko više stradati od urušavanja kuće, od prolaznika i susjeda koji su u blizini'', rekla je Sunek.

Današnjim rušenjem simbolično je počela fizička obnova. ''S obzirom na situaciju kakva je sa koronom i učestalim potresima, ja sam zadovoljna što je krenulo sa rušenjem. Nadam se da će krenuti i sa obnovom, želim to svim ljudima kojima su kuće pogođene potresom u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji'', komentirala je.

Da je jedna od onih koji obnovu moraju čekati u kontejneru, ne bi se dobro osjećala, govori. ''I naša kuća ima naljepnicu, i to treba obnovu'', otkriva.

Novo nevrijeme na području Požege VIDEO Novo nevrijeme na području Požege: Na terenu vatrogasci, poplavljeni podrumi, gospodarski objekti...

Krušlin pušten na slobodu - 3 VIDEO Dva osječka suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, donesena odluka i za braću Mamić. Krušlin išetao iz zgrade Županijskog suda

Pas njezine majke, Rex, iako nema kuće, ostaje na zemljištu.

''On bude i dalje tu. Ima jednu prostoiju u kojoj će spavati i dok je živ bit će tu'', rekla je.

Obnova zagrebačkog područja postavljena je kao jedan od prioriteta, ali ipak je 446 dana bilo potrebno da se prva kuća sruši. Što bi bilo da obnova nije od početka bila prioritet?

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr