Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za 12 posto

Čačić o poskupljenju struje: 'Sve su to muljaže koje će platiti građani'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - reformisti komentirao je danas najavljeno poskupljenje struje za 12 posto.

"Zakon koji je stvorio zakonsku podlogu za priključenje novih vjetroelektrana i povećao kvotu sa propisanih 400 MW koji su definirani tehničkom podlogom u vrijeme kad sam bio ministar na 744 MW i time stvorio obvezu plaćanja samo tvrtci CEMP u iznosu dodatnih 65 milijuna kuna godišnje kroz 14 godina proglašen je donesenim uz podršku 75 zastupnika 18. rujna 2015., dok je istovremeno isti zakon sa istim brojem glasova odbijen 23. siječnja 2014. jer organske zakone Hrvatski sabor donosi većinom glasova svih zastupnika, dakle minimalno 76 zastupnika", poručio je Čačić na konferenciji za medije.

Pročitajte i ovo Magdalena Komes Spomenula i Milanovića Komes odgovorila Čačiću: “Nulta tolerancija na korupciju proizlazi iz stranačke vertikale i to mu smeta“ Slika nije dostupna ima jednoglasnu podršku Radimir Čačić je novi stari predsjednik Reformista

Kazao je i kako su ovim zakonom ukinuti tehnički kriteriji koji su također predstavljali prepreku za priključenje navedenih vjetroelektrana.

"Zanimljivo je da su ugovori za obvezni otkup električne energije po zagarantiranoj tarifi od 71 lipu po kWh sklopljeni s HROTE d.o.o. na staru godinu 2013., istog dana kad je upravno vijeće HERA-e dalo potrebne dozvole, a da je od sljedećeg dana zagarantirana tarifa bila 53 lipe po kWh. Time se, u kombinaciji sa zakonom koji je donesen u drugom pokušaju kad su te financijski bitne odrednice bile u tekstu, pa je vladajuća većina bila spremna ne primijetiti da se radi o organskom zakonu, hrvatske građane dovelo u poziciju da danas i sljedećih 14 godina plaćaju dodatne milijarde kuna troškova", rekao je Čačić koji je kazao kako su sve to "muljaže" koje će platiti građani.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene