Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ZIMSKE GUME ili LJETNE GUME SA LANCIMA??

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naša preporuka su isključivo ZIMSKE GUME sa spremnim lancima u prtljažniku.

Naša preporuka su isključivo ZIMSKE GUME sa spremnim lancima u prtljažniku.
Lance koristiti isključivo u krajnjoj nuždi ako zapnete u dubokom snijegu.

ZIMSKE GUME VS LJETNE GUME

Temperatura zraka je ključni čimbenik za učinkovitost i performanse gume. Zimske gume nude mnoge prednosti u odnosu na ljetne gume kad temperatura padne ispod 7 ° C.
Kad temperatura padne ispod 7 ° C, smjesa gaznoga sloja kod ljetnih guma otvrdne i bude manje elastična što dovodi do smanjena performansi i produženja zaustavnog puta. Zimske gume imaju drugačiju smjesu i gazni sloj što im omogućuje bolje držanje u hladnim, vlažnim i snježnim uvjetima te se dosta smanjuje zaustavni put. Smjesa gaznoga sloja zimskih guma sadrži više prirodne gume i napredne silike kako bi se smanjio efekt otvrdnjavanja i gubitka elastičnosti, što poboljšava prianjanje i daje kraći zaustavni put u hladnim, vlažnim uvjetima. Zajedno sa sofisticiranim “multi-Sipe” gaznim slojem, daje dobitnu kombinaciju sa kojom se nijedna ljetna guma ne može mjeriti.
Zbog toga su zimske gume najsigurniji izbor za Vaše vozilo kada su prosječne temperature 7 ° C i niže. Testovi provedeni od strane udruženja proizvođača guma otkrili su da vozilo opremljeno sa zimskim gumama, pri brzini od 60mph na mokroj cesti na temperaturi od 5 ° C, ima pet metara kraći zaustavni put u odnosu na vozilo opremljeno ljetnim gumama.

LANCI:

Ništa ne zamjenjuje učinkovitost lanaca ako zapnete u dubokom i zaleđenom snijegu ali:

  • nije ih jednostavo montirati na niskim temperaturama i s hladnim rukama
  • stvara se velika buka i vibracije dok se vozite sa lancima.
  • lanci oštećuju cestu
  • ne preporuča se brzina vožnje preko 40 km/h

DA LI SU GUME SA OZNAKOM M+S ZIMSKE GUME!?

NE! Prava zimska guma je isključivo guma koja ima simbol ” pahuljice sa 3 planinska vrha” kao na slici ispod.

 

UNECE Uredba 117, koja se provodi u EU kroz Uredbe (EZ) 661/2009, zahtijeva da zimske gume imaju minimalni prag performansi sigurnosti na snijegu (kočenje i trakcija). Ako guma zadovoljava kriterije, onda može biti označena s novim simbolom pahuljice sa 3 planinska vrha (3pMSF).
Međutim, “M + S” će također ostati dozvoljeno obilježavanje, ali nije povezano sa zakonom o minimalnom pragu performansi u zimskim uvjetima.

 

KADA TREBAM MONTIRATI ZIMSKE GUME?

PREMA NAJNOVIJEM ZAKONU O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA OBVEZNO JE KORIŠTENJE ZIMSKE OPREME OD 15.STUDENOG DO 15.TRAVNJA NA VEĆINI AUTOCESTA I DRŽAVNIH CESTA U UNUTRAŠNJOSTI HRVATSKE

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.


GDJE KUPITI ZIMSKE GUME?

Zimske gume možete pronaći kod svih bolje opremljenih vulkanizera u Hrvatskoj. Naša preporuka je da kupite zimske gume pute interneta i pritom uštedite vrijeme i novac.

Pravo mjesto za sigurnu i povoljnju internet kupnje nalazi se na domeni www.kupigume.hr

KupiGume.hr Vam nudi sigurno on-line plaćanje karticama do 12 rata bez kamata i besplatnu dostavu u roku 24 sata po cijeloj Hrvatskoj uključujući i otoke.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene