Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izoliran opasan gen

Rođena beba oslobođena raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Velikoj Britaniji rođena je prva djevojčica koja neće moći oboljeti od raka dojke, barem tako tvrde znanstvenici. Njoj je naime još dok je bila u stadiju embrija uklonjen gen odgovoran za razvoj raka dojke, koji se u obitelji njezina oca prenosio iz generacije u generaciju.

I majka i djevojčica dobro se oporavljaju nakon poroda. Djevojčica je oslobođena gena BRCA 1, zbog kojeg je imala 80 posto šanse da joj se razvije rak dojke. A njezin je otac nositelj tog gena, zbog kojeg oboljele i njegova majka, sestra i baka. Sada ova djevojčica neće strahovati od razvoja raka dojke ili raka jajnika u svom odraslom životu, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama... Slika nije dostupna Hrvati, pridružite se Djevojčica (3) umire od raka i sve što želi je - razglednica

'Roditelji ove djevojčice imaju sreću što njihova kći neće oboljeti od ove bolesti, ali isto tako ovim je bolest iskorijenjena iz njihove obitelji', rekao je liječnik Paul Serhal. 

>> Rađa se dijete koje neće moći oboljeti od raka dojke

Ova metoda uključuje uzimanje stanice iz embrija starog oko tri dana i testiranje istog. Metoda se prije koristila za uklanjanje gena nekih nasljednih bolesti, ali 2006. godine liječnici su ju odlučili testirati na genu za rak dojke.

Svaki čovjek ima u sebi verziju ovih gena, čije pravilno funkcioniranje omogućuje zaustavljanje tumora prije nego se razviju, ali neke verzije BRCA 1 povećavaju rizik od razvoja tumora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene