Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV večeras u 19.15 sati

Želimo znati: Zašto strani investitori zaobilaze Hrvatsku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV nastavlja s akcijom 'Želimo znati' čije je priče istraživala reporterka Tatjana Krajač i koje su potakle izmjene čak pet zakona.

Večeras želimo znati zašto hrvatska Vlada iz godine u godinu stvara nove strategije za privlačenje stranog kapitala, a konkretnih poteza nema. Strani investitori zaobilaze Hrvatsku u širokom luku, a udomaćili su se u susjednim zemljama. Slovačka je privukla auto industriju, dok Hrvatska ne može ni IKEA-u.

Pročitajte i ovo Naši umirovljenici imaju veliku ulogu za sve buduće generacije AZ MIROVINSKI FONDOVI DONOSE Pitat će te starost gdje ti je bila mladost: Savjeti umirovljenika kako živjeti od mirovine kad se od nje ne može živjeti Slika nije dostupna O izmjenama obiteljskog zakona Saborski zastupnici slijede akciju Dnevnika Nove TV 'Želimo znati'

'Mi smo poznati po strategijama i analizama koje su same sebi svrha, a onda ih netko stavi u ladicu i više nikad ne otvori', kaže Slobodan Mikac, bivši ravnatelj danas ukinute Agencije za ulaganja. Prije dvije godine Mikac je osobno napravio analizu koja sada nije dobra, sprema se nova, a problemi ostaju. Stranci su u Hrvatsku od 1993.-2009. uložili 23,77 milijardi eura. Premalo je to za Hrvatsku koja ima potencijala, a ne koristi ga. Odgovor na pitanje zašto stranci izbjegavaju Hrvatsku zapravo je jednostavan. Mikac nudi primjer: 'Do građevinske dozvole za tipično skladište u blizini glavnog grada u Češkoj trebate 900 do 1100 dolara, a u Hrvatskoj trebate 96 tisuća dolara'.

'Ključni problem za investitore su korupcija i spora birokracija'

Nesređene zemljišne knjige, prezahtjevna papirologija, nezainteresirana lokalna vlast, infrastruktura, neprilagođeni porezi samo su neki od problema na koje nailaze strani investitori. 'Ključni problemi za strane investitore su korupcija i spora birokracija', rekao je Paul Vandoren, šef delegacije EU-a u RH. Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore pojašnjava kako 'američki investitori kao i ostali imaju iste probleme. To su transparentnost poslovanja, javna nabava, problem korupcije, birokratske prepreke i naravno visoki porezi'.

Do sada su stranci najviše ulagali u banke, trgovinu, kemijsku industriju, telekomunikacije, nekretnine, ali ne i u proizvodnju. Ako ne napravimo nešto sami natjerat će nas Europa. Već nas ionako percipiraju kao zemlju koja strance dočekuje mrkog pogleda s predrasudom da nam dolaze nešto oduzeti.

Akcijom 'Želimo znati' Dnevnik Nove TV aktivirao je ove godine brojna pitanja te pokazao koliko je moćan utjecaj medija na široku paletu gorućih društvenih tema. Nakon upozorenja o neizvršavanju ovrha nad ilegalno stečenom imovinom zbog nedostatka zakona u proceduru je ušao Zakon o raspolaganju oduzetom imovinom, slučaj Dinama koji zbog registracije kao Udruge građana koristi ovu privilegiju za neplaćanje poreza na dobit SDP je najavio prijedloge izmjena Zakona o udrugama, Zakona o sportu i Zakona o porezu na dobit. 'Želimo znati' vratio je glas građana na male ekrane te iz dana u dan inzistira na odgovorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene