Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija 'Želimo znati' inzistira na odgovorima

Želimo znati: Aktivirane promjene pet zakona!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samo mjesec i pol dana Dnevnik Nove TV je sa svojom akcijom 'Želimo znati' aktivirao brojna pitanja te pokazao koliko je moćan utjecaj medija na široku paletu gorućih društvenih tema.

Građani žele i zaslužuju znati gdje je novac koji kruži u sportu, kako to da profitabilni Dinamo ne plaća ni kune poreza, zašto Vlada ne poštuje vlastite odluke kada su u pitanju političari koji sjede u nadzornim odborima, te odgovore na ostala pitanja koja ukazuju na nepravilnosti u našem društvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O izmjenama obiteljskog zakona Saborski zastupnici slijede akciju Dnevnika Nove TV 'Želimo znati' Slika nije dostupna Spas za djecu bez ikoga Bošnjaković: Ubrzat ćemo postupak posvajanja

>> Bošnjaković nije niti predložio obećani zakon

Dnevnik Nove TV vratio je glas građana na male ekrane te iz dana u dan inzistira na odgovorima. Reakcije nisu izostajale, od samih građana do onih koje se prozivalo i od kojih su se tražili odgovori ili barem dobra politička volja da se stvari pomaknu s mrtve točke. Neki od ključnih rezultata akcije 'Želimo znati' čije je priče istraživala reporterka Tatjana Krajač najave su izmjena čak pet zakona, a obećanje koje je premijerka dala vezano za Nadzorne odbore već je i ispunila. Čak dva zakona već nekoliko dana nakon prve reportaže u akciji 'Želimo znati' poslana su u saborsku proceduru, a na jesen se očekuje prvi javni natječaj za nadzorne odbore koje s nestrpljenjem očekujemo.

Nakon samo mjesec i pol dana akcije 'Želimo znati' stigla je tako najava promjene i petog zakona na koje je upravo ova rubrika upozorila da su nepotpuni, ne funkcioniraju u praksi ili im treba dodati nove odredbe. Podsjetimo, nakon upozorenja o neizvršavanju ovrha nad ilegalno stečenom imovinom zbog nedostatka zakona u proceduru ulazi Zakon o raspolaganju oduzetom imovinom, slučaj Dinama koji zbog registracije kao Udruge građana koristi ovu privilegiju za neplaćanje poreza na dobit SDP je najavio prijedloge izmjena Zakona o udrugama, Zakona o sportu i Zakona o porezu na dobit.

''Dosadašnji uspjesi i odjeci akcije su veliki, ali najsretniji ćemo biti kao i svi građani kada svaku od otvorenih priča u potpunosti privedemo kraju. Cilj je otvoriti temu razgovarati s relevantnim sugovornicima, argumentirati sve stavove i pustiti gledatelje da sami donose svoje zaključke, ali i inzistirati da nadležni rade svoj posao, u interesu ovog društva',-kaže Tatjana Krajač, reporterka koja u Želimo znati otvorila brojna pitanja.

'Gledatelji nam se javljaju s prijedlozima tema, komentiraju članke što kroz mailove, ali i na našem portalu Dnevnik.hr. Ovo je dvosmjerna akcija i već za jesen spremamo nastavak sa serijom priloga o zakonskim rupama i manjkavostima koje treba mijenjati. Naravno svakodnevno kontroliramo i otvorene teme i data obećanja zato što želimo znati', dodaje.

U doba recesije jedno od bitnih pitanja koje je pokrenula akcija Dnevnika Nove TV je i ono do kada će kamate na kredite biti među najvišima u Europi. Nakon postavljenog upita ministar Ivan Šuker je poručio da nema razloga za visoke postotke te pozvao sve banke da smanje kamate. Direktor Udruge banaka pojasnio je pak da su uzrok tome Vlada i nestabilne državne financije. I dok se vruća loptica prebacuje s jedne strane na drugu, 'Želimo znati' ustrajat će na konačnom odgovoru te nastojati utjecati na sve odgovorne da se postojeća situacija razriješi u korist svih građana.

Dnevnik Nove TV i ova društveno odgovorna akcija planira pratiti daljnji razvoj događaja, nastaviti otvarati ostala društveno važna pitanja i tražiti od politike i vlasti da rade svoj posao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene