Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

Je li ministar Bošnjaković čovjek od riječi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč obećanju Zakon o raspolaganju oduzetom ilegalno stečenom imovinom još nije bio na Vladi.

Prvi radni dan novog ministra Dražena Bošnjakovića Dnevnik Nove TV provjerio je da li je čovjek od riječi. Kao državni tajnik u akciji Želimo znati dao obećanje koje zasad nije ispunjeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spas za djecu bez ikoga Bošnjaković: Ubrzat ćemo postupak posvajanja Slika nije dostupna Dva zakona u proceduru! Vlada predložila zakone na kojima je inzistirala akcija Želimo znati

>> Banke osiguravaju dobit preko građana

Zakon o raspolaganju oduzetom ilegalno stečenom imovinom unatoč obećanju još nije bio na sjednici Vlade. Podsjetimo, njegovo žurno stavljanje u proceduru najavio je prije mjesec i pol u Dnevniku Nove TV tada državni tajnik danas ministar Dražen Bošnjaković. Zbog nepostojanja tog zakona država se unatoč ostaloj dobroj zakonskoj regulativi ne može naplatiti od onih kojima presude kažu da su istu tu državu oštetili.

Primjer je Vladimir Zagorec koji unatoč pravomoćnoj presudi uz zatvorsku kaznu mora državi vratiti 39 milijuna kuna. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pojasnio nam je kako je zakon načelno spreman, no riječ je o „škakljivoj“ problematici i žele se izbjeći mogućnosti ustavnih tužbi ili prigovora o povredi ljudskih prava. Naime, radna skupina između ostalog predlaže i mogućnost prodaje zamrznute imovine i prije pravomoćnosti presude. Takva bi se odredba mogla smatrati prejudiciranjem presude i samim time bila bi neustavna, a moglo bi ju se staviti i u kategoriju povrede ljudskih prava. Zakon bi konačno, u proceduru mogao idući tjedan. On bi trebao odrediti i tko će biti zadužen za raspolaganje oduzetom imovinom, a najvjerojatnije će to biti Ured za državnu imovinu. O oduzetoj ilegalno stečenoj imovini morat će skrbiti kao dobri gospodari kako bi se u konačnici država od nje mogla naplatiti.

Nastavak priče Želimo znati u večerašnjem Dnevniku Nove TV i na našem portalu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene