Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika dobit banaka

Banke osiguravaju dobit preko građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgovarajući na pitanja akcije Želimo znati guverner i njegovi ljudi iz Hrvatske narodne banke pojašnjavaju fenomen banaka s velikom dobiti na račun visokih kamata za građane. Kamate na gospodarske kredite, ali i one za građane padaju i padat će, pojasnio je za Dnevnik Nove TV guverner Rohatinski.

Navala na kredite prije dvije do tri godine, a potom kriza i neredovito plaćanje dugova razlog su za visoke kamate. Ne pridonosi ni država, jer dok je god hrvatsko gospodarstvo nestabilno, a financije vise o niti, privatne banke svoju dobit osiguravaju preko građana.

Pročitajte i ovo Ilustracija dogovor s Vladom Rastu kamate na štednju: Doznali smo što planiraju banke Slika nije dostupna Želimo znati Šuker: Bohaček si svašta dozvoljava, neka i banke počiste u svom dvorištu

'Mnogo neurednije otplate kredita i kod poduzeća i kod stanovništva predstavljaju trošak za banke i logično je da ga one ugrađuju u kamatne stope.', pojasnio je guverner Željko Rohatinski. 'Jedini tko može utjecati na kamate je tržište', nadalje za Novu TV tumači viceguverner Davor Holjevac.

>> Šuker: Bohaček si svašta dozvoljava, neka i banke počiste u svom dvorištu

Prošlogodišnja dobit banaka u Hrvatskoj nakon oporezivanja iznosila je gotovo 3,5 milijarda kuna. Savjetnik predsjednika HGK-a za bankarstvo Miljenko Fičor smatra kako je 'situacija u Sloveniji, gdje su banke imale visoku dobit, pokazala da upravo ta dobit može biti element za smanjenje kamatnih stopa.'

No u Hrvatskoj to nije slučaj i želimo znati zašto. HNB je tek karika u lancu. Visina kamata, poruka je gospodarske komore, ovisi i o financijskoj i monetarnoj stabilnosti zemlje. 'Neće biti pada kamata ako ne krene oporavak gospodarstva i poboljšanje stanja stanovništva, prvenstveno zaposlenih', naglašava Fičor.

Ministar financija prije nekoliko dana rekao je kako su hrvatske financije stabilne te da Vlada ne može utjecati na kamatne stope banaka. Banke, iako većinom u inozemnom vlasništvu u Hrvatskoj su neovisne. Kamata preko kojih ostvaruju dobit ne žele se odricati. U akciji Želimo znati i dalje ćemo inzistirati na pitanju, do kada.

Želimo znati u Dnevniku Nove TV, večeras u 19.15 sati

Više u večerašnjem Dnevniku Nove TV i portalu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene