Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije za kućnu igru

VIDEO Zadivljujuće i zastrašujuće: Za ovo kažu da je otvaranje 'portala u pakao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog svojeg vizualnog efekta, za ovu kemijsku reakciju se često kaže da otvara portal iz pakla. Kad pogledate video, bit će vam jasno zašto bi netko to pomislio.

Možda najzadivljujuća i najzastrašujuća od svih kemijskih reakcija je ona između spojeva NH4Cr2O7 i HgSCN, odnosno amonijevog dikromata i živinog tiocijanata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Skandal u zagrebačkoj gimnaziji, profesor simulirao ejakulaciju i spominjao bivšeg američkog predsjednika Slika nije dostupna Za svaku pohvalu Veliki uspjeh hrvatskih učenika: Mladi umovi osvojili srebrnu i dvije brončane medalje na kemijskoj olimpijadi

Narančasti prašak na početku videa je amonijev dikromat, koji kad se zapali, oslobađa dušik, vodu i amonijev (III) oksid, koji izgleda kao crni prah te podsjeća na vulkan.

Ono što se doima poput pipaka iz pakla zapravo je rekacija živinog tiocijanata i topline, koji ekspandira i postaje tamna masa u obliku pipaka, zbog raspadanja na ugljikov nitrid. Osim toga u reakciji se proizvode i sumpor dioksid te živin sulfid, prenosi IFLScience.

Čitava reakcija se još naziva i "Faraonova zmija" te se u trgovinama prodavala kao pirotehničko sredstvo, sve dok ljudi nisu shvatili da je udisanje oslobođenih spojeva u dimu toksično za čovjeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene