Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mikrobiolog odgovorio

Evo koliko često trebate prati grudnjake, traperice, čistiti mobitele...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je u našem životu često ili manje često potrebno dobro oprati. A koliko često - pročitajte odgovore.

Čišćenje je velik i bitan dio našeg života, a u nekom trenutku sve je, od traperica, preko mobitela do obiteljskog psa, potrebno dobro izribati.

Pročitajte i ovo Ilustracija loši uvjeti Čistačica se u japankama popela da očisti prašinu u zgradi Ministarstva i pala, dobit će veliku odštetu Slika nije dostupna Analiza 1200 domaćinstava Kad dođete kući čeka vas 9000 vrsta mikroba

Sjedate li na školjku u javnom WC-u? Pročitajte ovo...

Koliko često to moramo raditi? Daily Mail je ovo pitanje postavio mikorbiologu, stručnjaku za donje rublje i dizajneru odjeće. Evo odgovora.

1. Prljavi telefoni - istraživanja su pokazala da svoje uređaje dotaknemo u prosjeku 150 puta dnevno. Američki znanstvenici otkrili su pak 7000 vrsta bakterija na uzorku sastavljenom od 51 mobitela. Iako je većina tih bakterija bezopasna - neke nisu. Zato je dobro svaki dan očistiti mobitel antibakterijskim maramicama. Ako ne svaki dan, onda što češće.

2. Znojna posteljina - preporuča se da posteljinu perete jednom tjedno. Na posteljini svakodnevno ostavljamo milijune stanica kože i velike količine znoja, a i jedno i drugo privlači grinje. Iako bezopasne, one proizvode izmet koji sadrži alergene koji mogu izazvati svrbež očiju, rinitis i astmu. Zabrinjavajući je podatak jedna od deset osoba pere plahte svaka četiri tjedna, a više od trećine čeka 14 dana. Međutim, posteljinu bi trebali prati jednom tjedno na najmanje 60 stupnjeva kako bi se uništile bakterije.

3. Jastuci - unutrašnjost vašeg jastuka je poput spužve. Upija znoj i postaje plodno tlo za bakterije i grinje.Liječnici su utvrdili da do trećine jastuka može biti sastavljeno od mrtvih stanica kože, grinja, njihovih izmeta... Zato perite jastuk svaka tri mjeseca. Mnogi se mogu strojno prati, a pranje na 60 stupnjeva ubija bakterije.

4. Kreveti (madraci) - izmet grinja u vašim madracima uzrok je alergija i astme, a gljivice i plijesan mogu dovesti do ozbiljnijih alergijskih reakcija. Vaš madrac trebali bi prozračiti svakih šest mjeseci, a mrlje uklonite brisanjem površine mokrom krpom. Nakon čišćenja madrac okrenite.

5. Traper - pranje traperica svakih pet nošenja čuva njihovu boju i vlakna. Češćim pranjem brzo će se uništiti. Također, traperice mrze vrućinu jer visoke temperature uništavaju njihova vlakna pa ih nemojte prati na visokim temperaturama nego u hladnoj vodi.

6. Grudnjaci - njih perite nakon dva nošenja. Grudnjak naime nosimo na dijelu tijela koji je često vrućei znojan. U slučaju grudnjaka izbjegavajte strojno pranje koje mu uništava elastičnost i skraćuje 'život'. Perite ih ručno i ne sušite na radijatoru.

7. Pidžame - njih perite nakon dva nošenja. Važno je da u krevetu budete svježi i čisti.

8. Psi - kupanje psa korisno je i za vas. Oni kupe crve, krpelje i grinje koje kod ljudi mogu uzrokovati osip. Vaše pse kupajte svaka dva mjeseca.

9. Kuhinjske krpe - one su pune opasnih mikroroganizama i zato bi bilo dobro da ih perete nakon svake upotrebe i to na 60 stupnjeva kako bi uništili bakterije. Nakon pranja glačajte ih, također na visokim tempertaurama.

10. Novčanici - čistite ih svaki tjedan. Možete ih obrisati s maramicama za dezinfekciju ili, ako je dopušteno, strojno ih oprati.

11. Ručne torbe - i njih perite svaki tjedan. Posebno pazite na ručke i dno vaše torbe jer ih svugdje nosite sa sobom i ostavljate na raznim površinama. Kao i vaš novčanik, i torbu jednom tjedno obrišite antibakterijskim maramicama. Ako se brinete da ćete oštetiti kožu, obavite testiranje tako da, prije nego prionete na čišćenje cijele torbe, obrišete samo mali dio i vidite kako će reagirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene