Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Robotska sonda MAVEN

NASA uspješno lansirala novu misiju na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema Marsu je krenula još jedna NASA-ina letjelica - istraživačka robotska sonda MAVEN.

NASA je u ponedjeljak u 19:28 po hrvatskom vremenu uspješno lansirala novu misiju čiji je cilj istraživanje Marsa. Riječ je o robotskoj sondi MAVEN, koja je prema Crvenom planetu odletjela iz svemirskog centra u Cape Canaveralu.

Pročitajte i ovo Zvjezdarnica; ilustracija Odlična priča Jedini planetarij istočno od Zagreba nalazi se u malenom mjestu kraj Đakova Lansiranje rakete H3 Uspješno lansiranje VIDEO Pogledajte kako je Japan lansirao novu raketu nakon prošlogodišnjeg fijaska

Za razliku od Curiosityja, golemog rovera koji već neko vrijeme istražuje površinu Marsa, MAVEN će Mars istraživati iz svemira - iz Marsove će orbite prikupljati podatke potrebne za proučavanje njegove atmosfere.

>> NASA lansira novu sondu na Mars, evo zašto

Put bi trebao trajati deset mjeseci, a MAVEN bi po dolasku na odredište trebao pokušati doznati kako se tamošnja atmosfera iz tople i vlažne pretvorila u hladnu i suhu.

'MAVEN je stručnjak kojem se vjeruje', rekao je John Grunsfeld, šef svemirskog znanstvenog odjela pri NASA-i. Prema njegovim riječima, MAVEN će pomoći znanstvenicima da 'spoznaju priču o Marsovoj atmosferi i pomoći budućim ljudskim istraživačima koji će ići na Mars'.

Najnovija, 21. NASA-ina misija na Mars košta 671 milijun dolara. Misija Curiosity još traje i redovno šalje izvještaje s površine Crvenog planeta, godinu dana nakon slijetanja u velikom stilu.

Kad MAVEN u listopadu 2014. stigne u orbitu oko Marsa, tamo će biti u 'društvu' još tri letjelice, dvije američke i tri europske. Otprilike u isto vrijeme, do Marsa će stići i četvrta letjelica, indijske proizvodnje, koja je nedavno lansirana. MAVEN će biti ukupno deseta orbitalna letjelica koju je NASA poslala prema Marsu. Tri su dosad otkazale, tako da se radi o nimalo lakom zadatku.

MAVEN će se isključivo baviti proučavanjem gornjeg dijela Marsove atmosfere. Indijska sonda će isto tako proučavati atmosferu, ali će otići korak dalje i tragati za metanom - mogućim signalom postojanja života. MAVEN je opremljen s osam znanstvenih instrumenata za proučavanje gornjeg sloja Marsove atmosfere. Misija će trajati godinu dana. Sonda ima solarna krila, veličine školskog autobusa, a teška je 2.450 kilograma, otprilike koliko i sportski automobil. Letjet će u orbiti oko Marsa na visini od svega 125 kilometara iznad tla.

Njegova putanja u orbiti će u maksimalnoj dužini iznositi 6.218 kilometara. Poznavanje sastava i dinamike trenutne Marsove atmosfere pomoći će da se ljudi bezbednije dovedu na površinu planete, naročito ako njihovi brodovi budu koristili atmosferu za kočenje, kažu stručnjaci NASA-e.

NASA planira prvu letjelicu s ljudskom posadom za 2030. godinu. MAVEN isto tako ima antenu koja će služiti NASA-i kao komunikacijski relej prema dva aktivna rovera na Marsovoj površini, a to su Curiosity i Opportunity. Njima će se između 2016. i 2020. godine pridružiti još dva rovera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene