Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oboljela i djeca

Truju ih olovom već godinama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina djece i nekoliko tisuća odraslih - otrovano je olovom, a nadležne institucije to godinama zataškavaju. Riječ je o selu Zajača na zapadu Srbije.

Ekipa Provjerenog dobila je snimku koja ih je zaprepastila - prikazuje djecu koja u krvi imaju trostruko veću dozu olova. Nju su poslali studenti, članovi Udruge Zelena patrola. U Srbiji je dozvoljena doza u organizmu 10 mg/dcl, no zna se da kod djece već i takva količina uzrokuje neurološka oštećenja i promjene u kostima.

Za razliku od odraslih brže se akumulira i dugoročno uzrokuje nepopravljivu štetu u organizmu. Tim više je nejasna preporuka liječnika na svim nalazima djece da liječenje nije potrebno.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci

'Naša ministrica je izjavila da nijedno dijete nije klinički toliko bolesno. Pa trebamo li čekati da dijete bude toliko bolesno, pa da onda počnemo liječiti? Besmislica', ljutitio je rekao stanovnik Zajače Miodrag Vasiljević.

>>
Više od 200 djece u Kini otrovano olovom

Objašnjenje ove besmislice leži u činjenici da je uzrok trovanja ove djece, njihovih roditelja, zraka, zemlje, i vode, lokalna talionica olova. Nadležna ministarstva već desetljećima su svjesna njezinog utjecaja na okolinu.

'Od Ministarstva životne sredine, 1991. doneseno je riješenje o zabrani rada tvornice dok se ne postignu uvjeti za normalno poslovanje. Međutim, varali su nas s tim što su obećavali da su sve učinili, no nitko nije provjerio kakve su filtere stavili i na koji način oni funkcioniraju', rekao je stanovnik Paskovca Dragan Stefanović.

Stanovnici Zajače i još par okolnih sela podijeljeni su. Oni koji rade u tvornici ne priznaju problem zagađenja, a oni koji ne rade ili su nekad radili, shvatili su što to znači za zdravlje njihove djece. Pogledajte prilog!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene