Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki predsjednički izbori

Obama na debati: Draga, sretna ti 20. godišnjica braka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je debatu započeo simpatičnom čestitkom 20. godišnjice braka koju je uputio supruzi Michelle, Barack Obama koji se bori za drugi mandat u Bijeloj kući podbacio je u sučeljavanju s protukandidatom Mittom Romneyjem.

Denversko sveučilište bilo je domaćin prvog sučeljavanja aktualnog američkog predsjednika Baracka Obame i republikanskog protukandidata Mitta Romneyja. Moderator debate bio je Jim Lehrer koji je već moderirao brojne predsjedničke debate. Iz prvih redova sve su pratile supruge Michelle Obama i Ann Romney.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Amerikanci odlučili, Romney priznao poraz i uputio čestitku Obama dobio još jedan mandat i poručio: 'Najbolje tek dolazi!' Slika nije dostupna Krajnje izjednačena utrka Obama i Romney izjednačeni ulaze u zadnju TV-debatu

Prva tema bila je zapošljavanje, ali Obama je najprije rekao da je prije 20 godina postao najsretniji čovjek na svijetu kad se Michelle udala za njega. 'Volim te i obećavam da sljedeće godine nećemo godišnjicu slaviti ispred 40 milijuna ljudi', rekao je Obama. Čestitao im je i Romney uz poruku da nema romantičnijeg mjesta za godišnjicu od debate u njegovu društvu.

>> DNEVNIK.hr u Denveru na pravoj FEŠTI pod opsadom tajnih službi!

>> Ekskluzivno DNEVNIK.hr u Denveru - Romney: Ne smijemo postati Europa!

>> Ekskluzivno DNEVNIK.hr u Denveru: Ovako to izgleda iza kulisa posljednjih priprema!

Glavne teme 90-minutnog sučeljavanja bile su zapošljavanje, porezi, zdravstvena skrb i uloga vlade u upravljanju gospodarstvom. Obama je na pitanje o zapošljavanju odgovorio napadom na Romneyja kazavši kako njegov protukandidat namjerava otvoriti radna mjesta rezanjem poreza za bogate. Romney je pak iznio plan od pet točaka. 'Neću smanjiti porez bogatima, niti neću povećati porez srednjoj klasi', oštar je bio Romney. 'Želim da više ljudi radi kako bi se više punila državna blagajna', poruka je Romneyja.

Romney je optužio Obamu za poroznost vladine politike koja je dovela do toga da je stopa nezaposlenosti u SAD-u 8,1 posto. 'Zabrinut sam jer smo na putu koji ne donosi uspjeh. Predsjednikovo viđenje situacije slično je onomu koje je imao prije četiri godine, a to znači veću potrošnju i veće poreze. Takvo curenje novca nije pravi odgovor za stanje u kojem se Amerika nalazi', rekao je Romney.

 

Obama je kazao kako Romney predlaže jednake mjere za smanjenje poreza kakve je kongresu predstavljao George W. Bush 2001. i 2003. godine. 'Zahvaljujući tomu suficite je zamijenio deficit, a sve je kulminiralo najvećom krizom od vremena Velike depresije', izjavio je Obama. 'Takav smo pristup već probali, ali to nije funkcioniralo', branio se Obama.

Što se tiče socijalnog sustava Obama je spomenuo kako ga je za Medicare inspirirala njegova baka i njezin način života. 'Ona je mogla biti neovisna zbog socijalnog osiguranja i Medicarea. Radila je cijeli svoj život', rekao je Obama. Još uvijek aktualni predsjednik je rekao da Romney naglašava da treba promijenti sustav, ali ne daje i detalje kako će ga promijeniti.

>> Prve reakcije: Obama podbacio, Romney je u debati bio bolji!

Na pitanje vjeruju li da postoji razlika u pogledu na misiju federalne vlade, Obama je odgovorio potvrdno. Ipak obojica su na prvo mjesto zadataka vlade stavili obranu zemlje. 'Prva uloga vlade je sigurnost Amerikanaca. O tome stalno razmišljam. Osim toga, vlada ima kapacitet otvoriti prilike stanovnicima ove zemlje da uspiju, da pokrenu posao', rekao je Obama. Kao prvu ulogu vlade i Romney je stavio sigurnost zemlje. 'Vjerujem u snagu naše vojske', rekao je republikanski kandidat za predsjednika.

 

Debatu pratilo više od 3.000 novinara

Više od tri tisuće akreditiranih novinara iz cijeloga svijeta u Denveru pratilo je prvu predsjedničku debatu. U press centru nije bilo mjesta za svakoga. Mjesto se plaćalo 400 dolara. Ni jedan novinar nije imao pristup samoj dvorani za debatu. Za novinare press centar iznimno je važan i zbog takozvane 'spin alley', aleje spin doktora koji pokušavaju novinare uvjeriti da je upravo njihov kandidat dao bolji odgovor i ostavio bolji dojam. Stožeri Obame i Romneya jasno su označeni kako ne bi došlo do zabune koji 'doktor spina' za kojeg kandidata.

Procjenjuje se da je debatu putem malih ekrana pratilo oko 60 milijuna gledatelja.

Analitičari su nakon debate zaključili da je Romney bio uspješniji od Obame u ovoj debati. Obama je izgledao kao da niti ne želi biti ondje, dok je Romney bio pun energije, kazali su analitičari koji su debatu pratili za američke medije. Pojasnili su da je Romney mnogo bolje bio upoznat s temama o kojima je govorio, više je raspolagao s činjenicama od Obame čije su i završne riječi, prema analitičarima, bile prilično mlake. Provedene su i ankete među glasačima koji su pratili ovaj događaj te su i oni procijenili da je temama na debati bolje vladao Romney.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene