Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki izbori 2012.

Ekskluzivno DNEVNIK.hr u Denveru - Romney: Ne smijemo postati Europa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Amerika ne može podnijeti još 4 godine pune obećanja i nikakve politike', poruka je to Mitta Romneya, izazivača na ovogodišnjim izborima za lidera svjetske velesile.

Svaku priliku Romney koristi kako bi ukazao na greške Baracka Obame, na njegove loše poteze, neostvarena obećanja. Tako je bilo i sinoć u Denveru, srcu Colorada u kojem se u srijedu održava i prva debata dvaju kandidata za koju analitičari predviđaju kako će odrediti ishod izbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vratio se u Washington Obami i dalje stižu čestitke, ali i nova očekivanja Slika nije dostupna 'Okupani' u plavo Ovako je izgledalo nebo iznad New Yorka nakon Obamine pobjede

Colorado je takozvana ljubičasta država. Nije Crvena ni plava ni Republikanska ni Demokratska. Upravo zato debata u Denveru mogla bi biti presudna. Predizborni skup Mitta Romneya održan u muzeju starih zrakoplova Air force tek se u sitnicama razlikovao od predizbornih skupova iste (desne) političke opcije u Hrvatskoj. Red pjesme,red govora, Romneyevi simpatizeri iz redova američke vojske, uspješni ragbi igrač, popularna lokalna pjevačica, sve su to popratni sadržaji.

Poruke kandidata koji je izazvao predsjednika Obamu očekivane su. Njemu je bitna obitelj, zajedništvo, dakle veliko je to NE istospolnim zajednicama iako se one kao takve na skupovima ne spominju. Romneyu je bitna i ekonomija. Tvrdi da on može zaposliti 12 milijuna Amerikanaca u sljedeće 4 godine.

Ne štedi Obamu kojeg smatra najvećim krivcem činjenice da se Amerika još nije izvukla iz krize. 'Malo poduzetništvo je ključ problema, a ne glomazna administracija' – uzvikivao je Romney u prepunom hangaru pretvorenom u muzej.

Zvuči poznato? Baš kao i u Hrvatskoj poruke su svima razumljive, treba smanjiti nezaposlenost, ojačati ekonomiju. Romney tvrdi rješenje je u smanjenju poreza kako za siromašne tako i za bogate. 'Ne smijemo si dopustiti da postanemo Europa. Europa se ne zna vratiti na noge ali mi to moramo' – pojašnjavao je Romney okupljenima situaciju u Americi.

Svjetsku silu Barack Obama, po Romneyevim riječima, potpuno je uništio i marginalizirao. Atmosferu među okupljenima Romney je podigao i pozivajući se na susret s bivšim Poljskim čelnikom Lech Walesom koji ga je pitao gdje je nestala jaka Amerika i jasno poručio 'Svijetu treba jaka Amerika'.

Romney zamjera Obami nereagiranje na nasilja u Siriji i na Bliskom istoku. Time pokušava dokazati da Amerikanci ipak misle na vanjsku politiku. No svoj skandal sa snimkom koja ga diskreditira, na kojoj vrijeđa 47 posto onih koji će glasovati za Obamu, Romney ne spominje.

I tako predizborni skup završava pjesmom i obilaskom obožavatelja. No neke su i razlike zapele za oko. Svi simpatizeri došli su svojim prijevozom, nema organiziranih prijevoza autobusima grupa stranačkih poslušnika samo kako bi se popunila dvorana. Nema ni dijeljenja promotivnog materijala, bedževi, majice, zastavice, natpisi sve se to plaća. Kada bi stranka organizirala pljeskače i živu kulisu unutar kampanje to bi bio skandal. Kada bi se takva usluga plaćala skandal bi bio još veći.

>> Ekskluzivno DNEVNIK.hr u Denveru: Ovako to izgleda iza kulisa posljednjih priprema!

Razlika je i u ponašanju simpatizera suprotnog tabora. U Hrvatskoj teško da bi HDZ-ovci ili SDP-ovci dolazili na skupove suprotne stranke. Štoviše trude se biti što dalje od konkurentske kampanje. No u Denveru je Romneyeve pristaše dočekivala ekipa Obaminih pristaša. Veselo su mahali svojim transparentima i pokušali konkurenciji objasniti da griješi.

U Hrvatskoj to je nemoguće, a i da se dogodi pitanje je kako bi završilo. No bez obzira na predizborne skupove debata je tako koja bi mogla utjecati na kampanju. Pobijedit će bolji, pripremljeniji, istreniraniji kandidat. Kandidat koji se naučio prodati biračima. A njih oko 50 milijuna gledat će debatu u izravnom prijenosu. Prate ih gotovo 4 tisuće predstavnika medija iz cijeloga svijeta.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene