Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predani Tužiteljstvu

Uhićena dvojica bivših policajaca pod sumnjom za genocid u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićeni su Miodrag Josipović (55) i Branimir Tešić (59).

Dvojica bivših pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba uhićena su u četvrtak pod sumnjom da su sudjelovali u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine, objavilo je Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu u ovom slučaju.

Pročitajte i ovo Srebrenica - 3 28. obljetnica genocida Tuga zbog Srebrenice: "Nećemo oprostiti onima koji i danas pravdaju ubojice" Obitelji obilaze posmrtne ostatke žrtava - 6 28 godina kasnije FOTO Godišnjica je pokolja u Srebrenici: "Jedna od najtamnijih stranica europske povijesti"

Kako je navedeno, uhićeni su Miodrag Josipović (55) i Branimir Tešić (59). Oni su 1995. godine obnašali zapovjedne dužnosti policijskoj postaji u Bratuncu.

Genocid u Srebrenici: 'Majke Srebrenice su pokušale tužiti UN, nisu uspjele. UN je izvan zakona'

Tereti ih se da su nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995. godine organizirali i nadzirali progon civila bošnjačke nacionalnosti koji su pokušali naći zaštitu u Potočarima, gdje je bila smještena baza pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).

Josipovića i Tešića Tužiteljstvo BiH također sumnjiči da su sudjelovali u zatočenju više tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice koji su nakon zarobljavanja prebačeni u Bratunac. Najmanje 100 tih zatočenika ubijeno je u Bratuncu 13. srpnja 1995. godine za što se također terete dvojica uhićenih.

Obitelji 300 ubijenih Bošnjaka od Nizozemske mogu tražiti odštetu

Pod sumnjom da su počinili kazneno djelo pomaganja u genocidu oni su nakon uhićenja predani Tužiteljstvu BiH gdje će biti ispitani, a nakon toga će se odlučiti o eventualnoj mjeri pritvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene