Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza presude

Genocid u Srebrenici: 'Majke Srebrenice su pokušale tužiti UN, nisu uspjele. UN je izvan zakona'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srebrenički zločin ima svoj kontekst koji sve moguće presude međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju nisu jasno posložile. Pred tim sudom nikad nisu bili optuženi časnici UNPROFOR-ovih bataljuna, ni britanskog ni francuskog pa ni nizozemskog.

Još uvijek se analizira presuda okružnog suda u Hagu koji je Nizozemsku proglasio odgovornom za smrt 300 Srebreničana koji su prije 19 godina spas od Mladićeve vojske potražili u zaštićenoj zoni UN-a.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima''

Ta je zona bila pod kontrolom nizozemskog bataljuna. Sustavnost srebreničkog genocida pokazale su i naknadno otkrivene snimke na kojima ''škorpioni', pripadnici srpske paravojne postrojbe privode i ubijaju šest zarobljenih Srebreničana.

Nizozemska na sudu u Haagu proglašena odgovornom za pogibiju 300 Srebreničana

Snimka prikazana na suđenju Slobodanu Miloševiću, u to je vrijeme šokirala svijet. Srbijanske vlasti su odmah morale uhititi pripadnike 'Škorpiona'. Svi su dobili višegodišnje zatvorske kazne. Haški sud, međutim ,od zapovjedne odgovornosti, za ovo ubojstvo šetorice srebreničana oslobodio je bivše šefove miloševićeve tajne policije, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića.

Time je još jednom prekinuta izravna veza velikosrpske politike s agresijom na Bosnu i Hercegovinu. Stoga presuda okružnog suda u Haagu prema kojoj pripadnici nizozemskog bataljuna nisu smjeli 300 bošnjaka predati Mladićevoj vojsci, postaje nova kockica u mozaiku još nedovoljno rasvijetljene diplomatske i obavještajne arhitekture rata u Bosni i Hercegovini.

'Ona upotpunjuje mozaik i potvrđuje da za te zločine mora postojati uz Međunarodnu zajednicu, odgovornost ne samo fizičkih osoba već samih država', rekao je Zarije Seizović, analitičar.

Srebrenički zločin ima svoj kontekst koji sve moguće presude međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju nisu jasno posložile. Pred tim sudom nikad nisu bili optuženi časnici UNPROFOR-ovih bataljuna, ni britanskog ni francuskog pa ni nizozemskog.

Oni su samo saslušavani kao svjedoci u raznim postupcima. Srebrenica je bila mala enklava koja strateški, kao koridor, nije bila bitna nikome osim Slobodanu Miloševiću. Haški tužitelj u predmetu Milošević, nakon odlaska s tribunala je govorio o britanskim obavještajnim podacima koji su godinu prije, predviđali pokolj u Srebrenici s najviše 500 mrtvih.

Srebrenica: Pokopano 175 žrtava uz poruku da se genocid nikad ne zaboravi

Činjenica je da je nizozemski bataljun od glavnog UN-ovog zapovjednika, britanskog generala Majkla Rouza, tražio pomoć i pojačanje. Nikad nije utvrđeno je li on iz Sarajeva o svemu obavještavao vijeće sigurnosti UN-a. Nikad nije utvrđeno zbog čega elitne francuske i britanske specijalne postrojbe, koje su vježbale oko Tomislav grada nisu pozvane u pomoć Srebrenici. I19 godina poslije, cjelovita istina o srebreničkom genocidu nije izašla na vidjelo.

Hasan Nuhanović u vrijeme srebreničkog masakra bio prevoditelj UN-a. U pokolju je izgubio roditelje i brata. A prije nekoliko godina dobio privatnu tužbu protiv Nizozemske, kakvu su poslije podigle i druge obitelji.

'Ja vidim ovu presudu kao nastavak procesa koji sam ja formalno-pravno završio prije nekih godinu dana, kada je sud proglasio Nizozemsku odgovornom za tri osobe – mog oca, brata i još jednog čovjeka, a sada je taj broj 300 osoba. Ne znam čime je utvrđen taj broj od 300 ljudi, ali riječ je o ljudima koji su se nalazili u bazi UN-a. Ne znam kako će dalje teći taj proces, i jedna i druga strana su najavile žalbe – hoće li se proširiti odgovornost Nizozemske na druge žrtve Srebreničkog genocida, to samo zna nizozemski sud', rekao je Nuhanović za Dnevnik Nove TV.

I 19 godina nakon pokolja U srebrenici Ratko Mladić svima se smije u lice

'Nizozemski bataljun je odgovoran presudom koju sam ja pokrenuo i ovom drugom presudom. Odgovoran je za konkretan čin, u ovom slučaju za istjerivanje ljudi iz baze i njihovo izručenje Mladićevim ubojicama koji su onda te dječake i muškarce ubili. Što se tiče šire uloge nizozemskog bataljuna, oni su bili u okviru mandata UN-a. Međutim, ja sam pokušao tužiti UN, nisam uspio. Majke Srebrenice su pokušale tužiti UN, nisu uspjele. Dakle, sud u Strasbourgu je donio odluku da se UN ne može tužiti. UN ostaje izvan zakona. Nije naša stvar što se niti jedan sud nije proglasio nadležnim za UN, to je problem cijelog svijeta, da se preispita apsolutni imunitet Ujedinjenih naroda. Znači, sud se proglasio nadležnim za Nizozemsku i mi tužimo Nizozemsku.'

'Neka Nizozemska sada priča sa svojim partnerima iz NATO-a, UN-a i Europe, jer u trenutku počinjenja genocida u Srebrenici po konvenciji iz 1948. godine o sprečavanju genocida, svaka država članica UN-a je dužna zaštititi ljude od genocida. Ljude od genocida u Srebrenici trebale su zaštititi zemlje u regiji, možemo reći da je trebala i Hrvatska, i one zemlje koje su imale raspoređene snage vrlo blizu Srebrenice, Velika Britanija i Francuska.'

'NATO je bio poletio s avionima pa se vratio, nije bombardirao srpske snage. Više je tu bilo čimbenika uključenu u događaje, a Nizozemci su odgovorni za konkretne stvari. Vidjet ćemo kako će stvar ići dalje, hoće li cijela odgovornost biti pripisana Nizozemskoj ili će biti pripisana i još nekom drugom', dodao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene