Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesna presuda

Obitelji 300 ubijenih Bošnjaka od Nizozemske mogu tražiti odštetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Presuda je zanimljiva, jer znači da u budućnosti nijedan pripadnik mirovnih snaga neće moći djelovati izvan zakona. Svi moraju biti svjesni zakonskih posljedica svojih postupaka, kao i propusta koje su počinili', smatra analitičar Nicholas Whyte.

Prvi put u povijesti jedna je država proglašena krivom za ubojstva. Nizozemska je na sudu u Haagu proglašena odgovornom za pogibiju 300 Srebreničana, koji su 1995. spas tražili u zaštićenoj zoni UN-a pod kontrolom nizozemskog bataljuna.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Analizira Ivana Petrović Može li žalba obrane promijeniti presudu Ratku Mladiću? Ratko Mladić (Foto: AFP) Pravda koja se dugo čekala Mladićeve žrtve čekaju presudu: "Pomirenje će doći kada budu kažnjeni svi koji su činili zločine"

Nizozemska je odgovorna jer njeni vojnici iz mirovne misije, u srpnju 1995. nisu spasili živote 300 Bošnjaka. Okružni sud u Hagu ocijenio je da su vojnici znali da Bošnjacima u Srebrenici prijeti smrt, pa ipak su ih pustili iz zaštićene zone i predali vojsci bosanskih Srba. Sud smatra da Nizozemska nije odgovorna za smrt tisuća Bošnjaka koji su bili izvan ograde ili su bježali u šume.

'To je od strane Nizozemske toliko prljavo, neiskreno, neljudski, nemoralno!' komentirala je Fazila Efendić iz udruge Majke Srebrenice.
Osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka izgubilo je život u jednom od najgorih zločina u povijesti. Majke Srebrenice najavljuju žalbu, čije bi rješavanje moglo bi potrajati i dvije godine.

'Pravi problem je zapravo cijela skupina. Razočarani smo što je presuda državu u tom smislu oslobodila odgovornosti. Ovo nije kraj. Borba se nastavlja', najvio je Marco Gerritsen, odvjetnik tužitelja.
Obitelji 300 ubijenih Bošnjaka, za čiju je smrt odgovornom proglašena Nizozemska, sada od te države mogu tražiti nadoknadu štete.

'Ovakva je odluka u stvari nastavak tog cinizma koji međunarodna zajednica, a pogotovo Europa imaju prema BiH i onom što se dogodilo u ratu, ali i životu kakav mi živimo sada. Oni očito nisu spremni na suočavanje s onim što su učinili', smatra Nidžara Ahmetašević, novinarka Slobodne Bosne.

Nizozemska odgovorna za smrt 300 žrtava iz Srebrenice!

Još 2002. tadašnja nizozemska vlada je preuzela dio odgovornosti i podnijela ostavku. No, vlada iz 2006. bataljun je odlikovala, uz obrazloženje da su vojnici učinili sve što su mogli.
Zbog srebreničkog masakra na sudu u Haagu sudi se Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. Prvom kao zapovjedniku vojske, a drugom kao političkom čelniku bosanskih Srba. Obojica su optužena za genocid u Srebrenici. Sredinom srpnja 1995. tamo je ubijeno oko osam tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca, koji su pokopani u više desetaka masovnih grobnica.

Analitičari se slažu kako će ova presuda, koja je jednu državu proglasila suodgovornom za težak zločin, dovesti do promjena u djelovanju mirovnih misija. Vjeruju da će se ubuduće dobro promišljati prije nego što se mirovne snage pošalju u ratnu zonu. Poručuju da za javnu politiku, ali i njezine pogreške, treba preuzeti odgovornost.

'Presuda je zanimljiva, jer znači da u budućnosti nijedan pripadnik mirovnih snaga neće moći djelovati izvan zakona. Svi moraju biti svjesni zakonskih posljedica svojih postupaka, kao i propusta koje su počinili', smatra analitičar Nicholas Whyte.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene