Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoke borbe u Siriji i Iraku

Vojna mašinerija predvođena Amerikancima svim silama tjera militante IS-a iz rafinerija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snage međunarodne koalicije žele islamske militante potjerati iz rafinerija kojima financiraju svoje ratne pohode. Od nafte zarade milijun dolara dnevno.

Koalicijske snage i Kurdi i dalje pokušavaju obuzdati militante Islamske države u Siriji i Iraku, a u napadima na rafineriju pod kontrolom ISIS-a koja se nalazi sjeverno od grada Tel Abijada, uz sirijsko-tursku granicu, poginulo je 30 ljudi, objavio je u ponedjeljak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Rami Abdulrahman koji vodi Opservatorij rekao je da su u napadu poginuli radnici u rafineriji i gerilci Islamske države.

Glasnogovornik američkih snaga koje nadgledaju borbu protiv Islamske države tvrdi da primjenjuju mjere kako bi potencijalne civilne žrtve i kolateralna šteta u zračnim napadima bili što manji.

'Kad se ocijeni da je utemeljena tvrdnja o civilnim žrtvama američkog ili koalicijskog napada, provest će se temeljita istraga da se procijeni točnost te tvrdnje i svih okolnosti vezanih uz nju', rekao je glasnogovornik.

Kurdske snage napale su pak u ponedjeljak u zoru položaje Islamske države u oko grada Kirkuka na sjeveru Iraka. Cilj ofenzive je protjerivanje islamskih militanata što dalje od grada oko kojega se nalaze važna naftna polja iz kojih IS financira svoje ratne pohode u proširenju teritorija samoprozvanog Kalifata.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

VIDEO ISIS-ovci kakve još niste vidjeli

Reuters izvještava da kurdski borci pešmerge granatiraju položaje Islamske države te da su napredovali na nekoliko fronta zapadno od grada i zauzeli sela u područjima Male Abdulaha i Tel Varda.

Žestoke borbe traju i između pešmerga i IS-a u Karabarutu, sjeveroistočno od Kirkuka, rekao je jedan predstavnik snaga sigurnosti u gradu.

Kurdi su zauzeli Kirkuk u kolovozu prošle godine kad je iračka vojska poražena na sjeveru, a gerilci IS-a zauzeli gotovo trećinu države. No, grad je i dalje ranjiv jer je bojišnica na nekim mjestima udaljena samo dvadeset kilometara. Krajem siječnja IS je nakratko potukao kurdske branitelje oko Kirkuka.

Iračke snage u ovome trenutku pokušavaju od IS-a vratiti i grad Tikrit u susjednoj pokrajini Salahudinu, južno od Kirkuka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene