Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje u haagu

Svjedok: Karadžićevi vojnici silovali su mene, mojeg maloljetnog sina i kćer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštićeni svjedok KDŽ-051 izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću kako su srpski vojnici u ljeto 1992. u Rogatici silovali njega i maloljetnu kćer i sina.

'Moja kći tada je imala 7,5 godina i silovana je nekoliko puta. Sin je imao 13,5 godina i silovan je mjesecima. Silovan sam i ja, ali me za djecu najviše boli. Još nisam pitao suprugu je li i ona bila silovana, zato što nemam snage. I nju su odvodili, ali nikada nismo pričali o tome', rekao je zaštićeni svjedok KDŽ-051, zaplakavši, nakon čega je suđenje prekinuto, a pišu Nezavisne novine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločin Zastrašujuća ispovijest silovanog muškarca: "Majka i ja se nikada više nismo pogledali u oči" Jovica Stanišić i Frenki Simatović Posljednja presuda Haaga Miloševićevi suradnici osuđeni na dugogodišnje kazne: Krivi za nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva

Svjedok je dodao kako ga najviše boli što su to radili njegovi susjedi i ljudi koje je znao. Sve se događalo u logoru u srednjoj školi u Rogatici, u kojoj je njegova obitelj zajedno sa stotinama Bošnjaka bila zatočena od kraja svibnja 1992. godine i držana tri i pol mjeseca.

'Za zločine je znala kompletna srpska policijska, vojska i četnička komanda, zato što su gotovo svi to radili. Mnogi su bili umiješani', rekao je svjedok. Dodao je kako su zločine činili i pripadnici četničkih jedinica iz Srbije, od kojih je dvojicu identificirao nadimcima Noka i Kosar.

Kao zapovjednika srpskih snaga u Rogatici imenovao je Rajka Kaušića, za kojeg je rekao da mu je prije rata bio veliki prijatelj. 'Kušić mi je nekoliko puta rekao da mora podnijeti izvještaj Palama, odnosno vama i vojsci', rekao je svjedok optuženom Karadžiću.

'Uz silovanja, svakodnevno smo prebijani'

'Zatočenim sugrađanima, Kušić je rekao da 'kasni s čišćenjem Rogatice' i prijetio im Arkanovcima i Belim orlovima, koji su bili blizu', rekao je svjedok KDŽ-051.

Na pitanje Karadžića zašto Kušiću, zapovjedniku vojske, nije prijavio sve što se događalo, svjedok je rekao kako nije imao prilike jer ga je ovaj stalno izbjegavao.  'Uz silovanje i seksualno zlostavljanje, Bošnjaci su u školi prebijani, a mnogi odvedeni nikada se nisu vratili', rekao je svjedok.

 Na Karadžićevu sugestiju da je on ima privilegovan položaj među zarobljenicima, svjedok je odgovorio: "Kad je kompletna obitelj silovana tri i po mjeseca, maltretirana i tučena, ako vam je to privilegija, morate pitati onoga ko vam je to rekao... Nisam imao privilegije, nego su me tako premlaćivali da nisam mogao ići na prinudni rad. Umjesto mene, morao je da ići moj sin od 13,5 godina, pa je kopao snajperska gnezda i ukopavao leševe oko Rogatice. Tog dana je na kraju, seksualno zlostavljan', ispričao je svjedok. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene