Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Referendum pokazao

Švicarci odlučili: Žele izgon stranih počinitelja kaznenih djela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarci su se u nedjelju izjasnili za pooštrenje mjera za izgon useljenika koji počine kazneno djelo, pokazuju konačni rezultati referenduma nakon prebrojavanja glasova u 26 kantona.

Prema tim podacima za pooštrenja politike izgona za strane počinitelje kaznenih djela izjasnilo 52,9 posto Švicaraca, a protiv ih je bilo 47,1 posto. Švicarci su sa 54,2 posto glasova odbacili protuprijedlog vlade prema kojem bi sud uzimao u obzir težinu kaznenih djela i svaki slučaj razmatrao pojedinačno. Prema prijedlogu populističke švicarske narodne stranke (SVP), stranci koji počine kaznena djela poput ubojstva, silovanja, te djela povezana s drogom ili prijevarom u sustavu socijalnog osiguranja bit će automatski protjerani iz zemlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi

>> Švicarci na referendumu glasuju o protjerivanju stranaca-kažnjenika

Izgon stranih počinitelja kaznenih djela je već moguć pod određenim uvjetima, a prijedlog SVP-a ide dalje i predlaže automatsko oduzimanje boravišne dozvole osuđenim strancima, bez obzira na težinu prekršaja. Prema definitivnim podacima, samo birači iz uglavnom frankofonih kantona, među kojima je i kanton Ženeve, odbili su prijedlog SVP-a.

Na referendumu je odbačen prijedlog Socijalističke stranke koja želi obvezati bogate da na dohodak plaćaju 22-postotni porez. Svaki švicarski kanton sada može sam određivati poreze, a socijalisti tvrde da je to dovelo do preniskih poreza samo da se privuku bogataši. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene