Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fritzl pred licem pravde

Josef Fritzl priznao silovanje i incest, ali ne ubojstvo i ropstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Austrijancu Josefu Fritzlu koji je 24 godine u podrumu svoje kuće u Amstettenu u ropskom zatočeništvu držao svoju kćer i silovao je, počelo je danas ujutro na drugostupanjskom sudu u Sankt Poeltenu uz vrlo jake mjere sigurnosti i veliku medijsku pozornost.

Troje sudaca i osmero porotnika odlučit će o krivnji Josefa Fritzla koji je optužen za ubojstvo, držanje u ropstvu, protupravno oduzimanje slobode, silovanje, teške prijetnje, prinudu i rodoskvrnuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Život nakon zlostavljanja Elisabeth Fritzl u 'Selu X' štite i stanovnici Slika nije dostupna Djelomično priznao silovanje Fritzlova obitelj na tajnoj lokaciji, mediji tužbom prijete sudu

Kao što je njegov odvjetnik Rudolf Mayer najavio, Fritzl je priznao silovanje, incest, zatočeništvo i zlostavljanje, a odbacio je krivnju za ubojstvo i ropstvo. Suđenje bi trebalo trajati pet dana, a presuda se očekuje 20. ožujka. Mayer kaže da bi suđenje moglo biti i ranije zaključeno. Fritzlu po austrijskom zakonu prijeti kazna doživotnog zatvora.

>> Rosemarie Fritzl usamljena, svi vjeruju da je 'morala znati'

Fritzlove žrtve, kćerka i djeca, tijekom procesa više neće izlaziti pred sud. Naime, 42-godišnja kćerka Elisabeth je tijekom predpostupka u nazočnosti državne odvjetnice Christiane Burkheiser i branitelja optuženog odvjetnika Rudolfa Mayera dala iskaz te je i protuispitana. Video materijal s njezinim iskazom i protuispitivanjem u ukupnom trajanju od 11 sati poroti služi kao važna osnova za donošenje odluke.

Otvorivši postupak sutkinja Andrea Humer naglasila je da optuženi Josef Fritzl ima pravo na korektan i fer postupak, a sud je 'obvezan na najstrožu objektivnost'. Na prvom se mjestu, kako je rekla Humer, trebaju uzeti u obzir prava žrtava. Nije dozvoljeno izvještavati o stvarima iz najintimnije ljudske sfere samo zbog senzacionalizma, naglasila je predsjednica sudskog vijeća.

Fritzl na suđenju skrivao lice fasciklom

Prikazani prizori iz sudnice pokazali su 73-godišnjeg Josefa Fritzla kako ulazi u sudnicu skrivajući lice velikim plavim fasciklom od gotovo stotinu novinara koji se nalaze u sudnici suda u S. Poltenu.

Fritzl je prilikom ulaska u sudnicu odbio odgovarati na pitanja novinara. Početak suđenja austrijskom monstrumu je izazvao veliki interes medija te se oko suda nalazi oko 200 novinara iz čitavog svijeta. Iznad suda je određena zona zabrane letenja. Saznaje se da će Fritzl priznati sve osim ubojstva, odnosno silovanje, ropstvo, incest, zatočeništvo i zlostavljanje.

Ubojstvo, silovanje, ropstvo, incest, zatočeništvo i zlostavljanje, zločini su za koje počinje suđenje austrijskom ocu - monstumu Josefu Fritzlu koji je zaključanu u podrumu svoje kuće 24 godine zatočenu držao kćer Elisabeth.

Kobnog 28. kolovoza 1984. godine, 18-godišnju Elisabeth Fritzl u podrum obiteljske kuće u Amstettenu namamio je njezin otac. Ondje ju je drogirao, vezao lisičinama i zaključanu držao 24 godine. Istina o mučnim događajima koji su se zbivali svih tih godina u podrumu bez prozora, zaključanom šifriranim kodom koji je znao samo Josef, otkrivena je kada je bolesna Kirsten, 19-godišnja kćer iz incestuoznog odnosa Josefa i Elisabeth, prošle godine u travnju dovedena u bolnicu u Mostviertelu zbog zatajenja bubrega. Istragu je potaknuo liječnik dr. Albert Reiter jer su mu trebale dodatne informacije kako bi pomogao bolesnoj djevojci.

>> DNK analiza potvrdila: Monstruozni Josef F. otac je djece svoje kćeri

Fritzl mu je rekao kako je Kirsten pronašao na kućnom pragu, te da ju je ondje ostavila njezina majka Elisabeth koja inače živi u bizarnoj sekti. Istu je priču upotrebljavao godinama prije toga za troje djece koja su živjela s njim i njegovom suprugom Rosemarie u kući, dok je Elisabeth i troje starije djecu, uključujući i Kirsten živjela zatočena u podrumu. Liječnik mu nije povjerovao i krenuo je u potragu za Elisabeth, koja je naposljetku dovela do nevjerojatnih otkrića. Josef Fritzl, 74-godišnji umirovljeni inženjer kaže da je kćer zatočio u podrum kako bi je zaštitio od droge i lošeg društva, jer je prema njegovim riječima, bila vrlo teško dijete.

>> Podstanar u 'kući strave' godinama je iz podruma čuo neobične zvukove

Elisabeth je policiji ispričala cijelu stravičnu priču o mučenju koje je doživljavala u podrumu. Tijekom 24 godine provedene u izolaciji u zatočeništvu otac ju je kontinuirano zlostavljao i silovao. U podrumu je zatrudnjela osam puta i rodila sedmero djece, od kojih je jedno umrlo nekoliko dana nakon poroda. Josef je djetetovo tijelo spalio. Prvih nekoliko mjeseci bila je zavezana psećom uzicom jer se Josef bojao da će pobjeći.

>> Fritz se sadistički iživljavao i na prostitutkama

>> 'Nisam čudovište…mogao sam ih ubiti'

Nakon uhićenja Josefa istražitelji su uspjeli ući u tamnicu nakon što im je on otkrio šifru, otkrivši mali prolaz i pod na nekoliko razina. Tako je otkriveno da su Elisabeth i njezina djeca bili zatočeni u podrumu u koji se moglo doći samo kroz osam zaključanih vrata. Prva, na kojima je bila i elektronska brava od koje je šifru znao jedino Fritzl, bila su napravljena od betona i čelika i težila su zapanjujućih pola tone. Nakon njih, slijedilo je još sedam vrata sa zasunima koja su vodila kroz pravi labirint raznih skladišta i ostava prije nego se moglo doći do tamnice koja je mračnu tajnu skrivala pune 24 godine.

Dječji plač uvukao ga u veće laži

Godinama je troje djece predstavljao kao djecu koju su on i njegova žena Rosemarie preuzeli na skrb jer ih je Elisabeth, kako je tvrdio, ostavljala na kućnom pragu s pismom u kojem je pisalo da se ona ne može brinuti o njima. Supruzi je rekao kako se njihova kći pridružila kultu i u pismu koje im je 'poslala' napisala je da je ne traže. Nedavno su objavljeni dijelovi dnevnika kojeg je Elisabeth vodila u zatočeništvu u kojem je opisala kako su neka djeca počela živjeti na katu. Jedna je beba odnesena u kuću samo zato što je plakala kada je oko njegovih prstića bio omotan konac. Fritzl se bojao da bi susjedi mogli čuti dječji plač, uzbuniti se i zvati policiju, pa je bebu odnesao u kuću kako bi je smirio. Ali dok je primijetio zašto beba plače, kući se vratila njegova supruga Rosemarie, pa joj je slagao da ju je ostavila Elisabeth.

>> Po prvi put... oglasio se i liječnik koji je raskrinkao monstruma Josefa Fritzla

Između sebe djeca koja su živjela u podrumu razgovarala su glasovima koji su mješavina gunđanja i mrmljanja. Zbog godina života u podrumu i niskih stropova, cijela obitelj ima problema s kostima. Svi znaju pisati i čitati što ih je naučila majka. Kada su izašla iz podruma djeca su bila toliko uzbuđena da kada su prvi put vidjeli kravu nisu mogla kontrolirati svoje uzbuđenje. Najmlađi, tada 5-godišnji Felix skakao je i vriskao.

Prijetio da će ih pogušiti

Cijelo vrijeme zatočeništva Fritzl je Elisabeth prijetio da će podrum pretvoriti u plinsku komoru, a tijekom svih tih godina, glumio je brižnog i dobrog oca, uzornog člana zajednice. Elisabethine starije sestre i braća imali su sve što su mogle poželjeti ni ne sluteći što se za to vrijeme događa njihovu domu.

>> Obitelj Josefa Fritzla izašla iz psihijatrijske bolnice

Fritzl je podrum počeo graditi još 1978. godine, a dozvolu je zatražio pod izgovorom da želi imati mjesto na kojem može sakriti obitelj u slučaju nuklearnog rata. Tada je Elisabeth imala 12 godina, a otac ju je zlostavljao već punih godinu dana. Ispred ozloglašene kuće sada se okupljaju znatiželjni turisti. Fritzl je preko odvjetnika najavio da će u 'kući strave' iznajmljivati stanove, kao što je to činio i prethodnih godina dok je u njemu bila zatočena njegova kćer. 69-godišnja Rosemarie napustila je obiteljsku kuću u Amstettenu i sada boravi kod obitelji i prijatelja. Ne izlazi u javnost zbog straha od reakcija ljudi. I dalje tvrdi kako nije znala za tajni život svog supruga i zastrašujući podrum.

Kaje se, ali tvrdi da nije ubio

Preko odvjetnika Fritzl je poručio da se kaje, a također je poznato da će sutra priznati krivnju za sve točke optužnice osim ubojstva novorođenčeta 1997. godine, jer tvrdi da za vrijeme njegova rođenja ni nije bio u podrumu. U zatvoru ga navodno muči i nesanica, a raspoloženje mu je depresivno. 'Kada je stigao u zatvor Fritzl je bio arogantan i otresit, nije pokazivao nikakvo kajanje. No, sada se čini potpuno slomljen i priča kako želi vidjeti suprugu Rosemarie, Elisabeth i djecu te se uvjeriti da su dobro', otkrio je jedan zatvorski čuvar.

>> VIDEO: Objavljena cijela snimka Fritzlovog odmora na Tajlandu

No, njegove će želje teško biti ispunjene budući da su i Elisabeth i Rosemarie izjavile kako ga ne žele više nikada vidjeti. Čak neće prisustvovati niti petodnevnom suđenju. Elisabeth je svoje svjedočanstvo snimila, a istražitelji nisu pronašli dokaze kojim bi Rosemarie povezali sa zločinom. 'Bio je vrlo brutalan prema meni. Ako nisam pristala na seks, patila su djeca. Znali smo da će nas tući', samo je jedna od izjava koje će se čuti tijekom suđenja u Elisabethinom svjedočanstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene