Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podstanar u 'kući strave' godinama je iz podruma čuo neobične zvukove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanar koji je živio iznad podruma u kojem je Elizabeth Fritzl otac držao zatočenu 24 godine kaže kako je godinama noću čuo neobične zvukove, ali nije ništa poduzeo. Ponekad je noću vidio Josefa Fritzla kako vozi kolica s hranom.

Alfred Dubanovsky, 42-godišnjak koji 12 godina živi u 'kući horora', kaže kako je Josef provodio puno vremena u podrumu, a svima je zabranjivao da se tom prostoru uopće približavaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Foto: Mogući izgled zlostavljane Elisabeth nakon četvrt stoljeća zatočeništva Slika nije dostupna Zatočena djeca komunicirala režanjem, a kad su ugledala Mjesec pitala su je li to Bog

No Alfred kaže kako nikada nije pomišljao na to da je ponašanje njegovog gazde čudno.

'Poželim da mogu vratiti vrijeme unazad. Svi su znakovi bili tu, ali ja ih nisam znao prepoznati. Tko bi ikada pomislio da se ispod mojih nogu događa nešto tako zastrašujuće? To je moj križ koji ću morati nositi do kraja života', kaže Alfred.

Alfred je svoju priču odlučio otrkiti kada su se mještani okupili na gradskom trgu kako bi paljenjem svijeća dali podršku nesretnoj obitelji.

'Sada svi misle kako je Amstatten strašan grad i da ljudi koji tu žive ne mare jedni za druge. Okupili smo se da pokažemo kako to nije istina', rekla je Elisabeth Anderson, jedna od organizatorica okupljanja.

>> Zatočena kći Josefa Fritzla susrela se s djecom i majkom

>> DNK analiza potvrdila: Monstruozni Josef F. otac je djece svoje kćeri

>> Austrijanac priznao da je zlostavljao kćer

'Fritzl je zabranjivao svim stanarima korištenje podruma i stražnjeg dvorišta. Rekao nam je da je podrum opremljen alarmima, te da će svatko tko mu se približi biti izbačen iz stana bez prethodne najave', izjavio je Alfred, koji se iz 'kuće strave' iselio prije godinu dana.

'Često je u podrum vozio kolica s hranom, i to uvijek noću. Kada bolje promislim, noću sam čuo kuckanje i zvukove iz podruma koje nisam mogao objasniti. No nikada, ni u najluđim snovima, nisam mogao pomisliti da se dolje događa nešto tako strašno. Svaki je dan bio u podrumu, ali nije mi se to činilo toliko čudnim. Počeo bi paničariti i gubiti živce na sam spomen policije ili zakona. Kada sam selio imali smo razmirice oko nekakvih vrata koja je trebalo popraviti i toga tko će to napraviti. Zaprijetio sam mu tužbom. Odmah je problijedio i povukao se', priča Alfred.

Danas je također objavljeno kako je 73-godišnji Fritzl podrum počeo graditi još 1978. godine, a dozvolu je zatražio pod izgovorom da želi imati mjesto na kojem može sakriti obitelj u slučaju nuklearnog rata.

Tada je Elizabeth imala 12 godina, a otac ju je, prema njezinim riječima, već zlostavljao punih godinu dana.

Dozvolu za proširenje objekta i spajanje na vodovod dobio je 1983., godinu dana nakon što je u podrumu zatočio Elizabeth.

'Ne samo da je izgradio prostor za mučenje vlastite kćeri, već je to napravio uz službene dozvole. To pokazuje koliko je planirao svoje zlodjelo i metodično radio na njegovom ostvarenju. Nije to bila iznenadna pomisao već plan koji je nastajao godinama', izjavio je jedan od istražitelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene