Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DNK analiza potvrdila: Monstruozni Josef F. otac je djece svoje kćeri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijanac star 73 godine, koji je priznao da je vlastitu kćer držao zatočenu u podrumu 24 godine te s njom imao sedmero djece, danas će se prvi put pojaviti pred sucem.

Josef Fritzl, inženjer po struci, danas se pojavio pred županijskim sucem u St. Poeltenu, središtu Donje Austrije.

Pročitajte i ovo Herbert Kickl, predsjednik Slobodarske stranke Imaju 30% podrške U Austriji bi krajnja desnica mogla pobijediti na europskim izborima Slika nije dostupna Foto: Mogući izgled zlostavljane Elisabeth nakon četvrt stoljeća zatočeništva

Osumnjičeni se, pred sudom, nije želio izjasniti o djelima koja mu se stavljaju na teret. Istražna sutkinja odredila mu je istražni pritvor u trajanju od 14 dana, a nakon isteka odlučivati će se o produljenju, izjavio je državni odvjetnik u St. Poeltenu Gerhard Sedlacek.

Bez obzira za koliki će biti popis djela za koja se okrivljuje, postupak protiv Josefa F. mogao bi dugo potrajati, vjerojatno više mjeseci, izjavio je Sedlacek.

Provjerom DNK potvrđeno je da su svih šestero žive djece njegove kćeri djeca oca zatočene. Time je pravosuđe dobilo 'odlučujući' dokaz', izjavio je šef policije u Donjoj Austriji Franz Polzer.

Vlasti i nadalje istražuju kuću optuženoga.

U međuvremenu, nadležne ustanove razmatraju mogućnost da sve žrtve ovoga zločina dobiju novi identitet. Djeca koja su živjela u podrumu još nemaju ni austrijsko državljanstvo, ali to je 'stvar formalnosti', izjavio je jedan lokalni dužnosnik.

>> Austrijanac priznao da je zlostavljao kćer

Fritzl je policiji ispričao kako je kćer zatočio u podrum na 24 godine kako bi ju zaštitio od droge i lošeg društva, jer je bila vrlo teško dijete.

Austrijanac je priznao policiji kako je kćer i njihovo troje djece držao zatočene u podrumskim prostorijama od kojih neke nisu bile više od 1,7 metara te su bile zvučno izolirane. 

Fotografije podruma pokazuju prolaz koji vodi u prostorije među kojima je dio za kuhanje, prostorija za spavanje te malena kupaonica. Zidovi podruma oslikani su dječjim crtežima.

Friitzl je ulaz u podrum prekrio policama i jedino je on znao šifru koja je otvarala vrata.

Policija vjeruje da njegova supruga nije znala što se događa s njezinom kćeri koja je nestala 1984. godine. Fritzl je cijelo vrijeme surađivao s policijom koja je tragala za njegovom nestalom kćeri te se informirao o novostima.

Troje djece, u dobi od 19, 18 i 5 godina zatvoreni su u podrum od rođenja te nikada nisu vidjeli dnevno svjetlo. Dvoje mlađih su dječaci, a starija je djevojčica.

Troje ostale djece, dvije djevojčice i jedan dječak, Fritzl i njegova supruga Rosemarie su posvojili i s njima živjeli.

Policija kaže da je Fritzl priznao kako je spalio tijelo sedmog djeteta, dječaka koji je umro nakon porođaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene