444210
444210
444210
444210
444210

TVRDE DA JE SLUČAJNO, ALI DOKAZI GOVORE SUPROTNO Ruski bombarderi sravnili sa zemljom tajnu bazu CIA-e

  • , 22.07.2016., 15:26
  • Autor:
  • komentara

Ruski avioni navodno su bombardirali tajnu bazu CIA-e u Siriji, blizu jordanske granice.

 
 
 
 
Ruski bombarder Tu-160 (Foto: AFP)
Ruski bombarder Tu-160 (Foto: AFP)

U skrovištu koje su ruski bombarderi kazetnim bombama sravnili sa zemljom prošlog mjeseca, boravili su pripadnici američke i britanske vojske, piše Wall Street Journal a prenosi Fox News.

'Ruski udar na tajnu bazu CIA dio je pritiska Kremlja na SAD kako bi ih prisilili na jaču koordinaciju u Siriji', piše list pozivajući se na informacije visokih dužnosnika State Departmenta.

Napad na tajnu bazu CIA-e dogodio se 16. lipnja, ali se za njega saznalo tek sada. U bazi su boravili američki i britanski vojnici, koji su u trenutku napada bili u Jordanu. Dan prije napada, čak 20 od 24 britanska specijalca povučena su iz baze, kao i njihove američke kolege. Oni su uvijek noću odlazili u Jordan, zbog sigurnosnih razloga. Tako su u ruskom napad ubijena 'samo' četvorica sirijskih pobunjenika.

Nakon prvog napad u kojem je bačena kazetna bomba, američki zračni centar u Kataru odmah je kontaktirao rusku bazu u Latakiji u Siriji dajući im do znanja da je njihova baza kod jordanske granice napadnuta. Međutim, Rusi su 90 minuta nakon poziva Amerikanaca ponovo gađali isto mjesto, iako su morali znati da je tu tajna baza CIA-a, piše list.

Ruski dužnosnici u početku su se opravdavali Pentagonu kako su prvotno za bazu mislili da je riječ o lokaciji Islamske države, no Amerikanci ne prihvaćaju takvo objašnjenje jer tvrde da je, po načinu na koji je baza utvrđena, jasno vidljivo da ne može biti od militanata.

Rusi su također tvrdili kako su od jordanske strane dobili dopuštenje da idu u napad na bazu, međutim, SAD su dobili potvrdu da nikakve autorizacije napada nije bilo. Posljednje opravdanje ruske vojske bilo je da nisu mogli opozvati napad jer im Amerikanci nikada nisu dali točne koordinate baze.

Ovaj je napad produbio nepovjerenje između Pentagona i CIA-e s jedne te Bijele kuće i State Departmenta s druge strane. Naime, dok vojnici i obavještajci smatraju da Ruse treba oštro opomenuti zbog napada na američku bazu, SAD i Rusija postigli su dogovor o nenapadanju pobnjenika koje podupiru Amerikanci, a s druge strane, na meti će im biti Nusra front, s čim se Pentagon i CIA i ne slažu, piše Wall Street Journal.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se