Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neredi u Francuskoj i Italiji

Prosvjednici u Francuskoj negodoju, vlasti lakše dišu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuzi danima prosvjeduju zbog mirovinske reforme i neće tako lako odustati od svojih zahtjeva. Sindikati se ne predaju. Najavljuju nove prosvjedne akcije. Poraz ne priznaju ni Talijani, koji se bore protiv odlagališta otpada. Nedaleko od Napulja sinoć je ponovno bilo burno.

Treću noć zaredom talijanska policija kod Napulja se borila s prosvjednicima, ali i raketama koje su pucale na sve strane. Stanovnici Terzigna ne odustaju. Odlagalište otpada u svom susjedstvu ne žele. 'Smrad nam smeta, ali to je manje zlo. Najvažnije je da ljudi ovdje od smeća umiru, obolijevaju od leukemija, limfoma, mijeloma. Suočeni smo s nekima od najtežih bolesti', pojasnila je Anna De Vincenzo, učiteljica u Terzignu.

Pročitajte i ovo Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar" Konferencija za medije stranke Centar povodom prosvjeda u Zagrebu - 3 "Možemo srušiti HDZ" Ivica Puljak pozvao Splićane na prosvjed u Zagrebu: "Mi ćemo organizirati prijevoz"

Vlasti tvrde da zdravstvene opasnosti nema, a vlada obećava 14 milijuna eura za rješavanje problema.

Svađa oko smeća i u Francuskoj

Oko smeća je svađa izbila i u francuskom Marseillesu. Čistači već danima štrajkaju, a kada su zaposleni u gradskoj upravi krenuli s uklanjanjem smeća, štrajkaši su ih optužili za krađu posla. Na nepoštovanje radničkih prava upozoravaju i zaposleni u rafinerijama. Ne samo da su na njih jučer poslani specijalci, nego im je naređeno da se vrate na posao.

''To je protuzakonito. Nisu poštovali pravo radnika na štrajk. Što se tiče mirovinske reforme i laganja vlade, toga nam je dosta', požalio se Morgan Desjardins, radnik u štrajku.

Prosvjednici negoduju, vlasti lakše dišu. Zahvaljujući policijskoj akciji, rafinerije ponovno rade. Potpuni je kolaps, barem za sada, izbjegnut. 'Proteklih nekoliko dana svakodnevno se vidi napredak. Ne mogu vam reći kada će se situacija potpuno normalizirati. To ovisi o logističkim mogućnostima i potrošačima', rekao je Jean-Louis Borloo, ministar energetike.

>> Francuski senat prihvatio reformu mirovinskog sustava

Sporna mirovinska reforma u francuskom Senatu sinoć je konačno prihvaćena. Na snagu bi trebala stupiti za tjedan-dva. Sindikati poraz ne priznaju. Udruženi najavljuju opći štrajk koji će paralizirati Francusku.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene