Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč prosvjedima

Francuski senat prihvatio reformu mirovinskog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski senat prihvatio je u petak nepopularnu reformu mirovinskog sustava, no sindikati koji se protive podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu najavili su da će nastaviti borbu.

Zakonski prijedlog o reformi, za koji se izjasnilo 177, a usprotivila 153 senatora, predviđa da Francuzi rade dvije godine više za svoje mirovine. Prihvaćanje u senatu znači da bi taj prijedlog trebao brzo postati zakon nakon potpisa zajedničkog parlamentarnog i ustavnog vijeća na konačan tekst. 'Nećemo ostati velik narod držeći se simbola prošlosti', rekao je Eric Woerth, ministar rada zadužen za donošenje reforme, u govoru u senatu prije glasovanja.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

Šest glavnih francuskih sindikata pozvalo je na još dva dana prosvjeda 28. listopada i 6. studenog, pokazujući svoju odlučnost da nastave borbu protiv reforme. 'Prosvjedi se na zaustavljaju, samo se razilazimo u mišljenju kako nastaviti', rekao je za radio RMC Jean-Claude Mailly, čelnik radikalnijeg sindikata Force Ouvriere.

'Mi još mislimo da demonstracije nisu dovoljne... Moramo pojačati..., treba nam jak dan štrajkova u javnom i privatnom sektoru', rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene