Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće talijanskih arheologa

Talijanski arheolozi uvjereni da su ovo kosti Mona Lise!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski tim arheologa uvjeren je kako su u napuštenom samostanu Svete Ursule u Firenci pronašli ostatke Lise Gherardini.

Radi se o ženi u svijetu poznatijoj kao Mona Lisa, licu sa slikarskog remek djela Leonarda Da Vincija. Arheolozi su pronašli prvo lubanju i nešto koštanih ostataka zakopanih metar i pol ispod poda samostana prošle godine, da bi prošlog tjedna pronašli i kostur žene, za koji vjeruju kako pripada upravo Lisi Gherardini.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

>> Pronađen kostur Mona Lise?

Pronađene kosti biti će podvrgnute testiranju, kako bi se vidjelo pripadaju li prethodno pronađenoj lubanji, odnosno je li se radilo o jednom kosturu ili više njih u grobnici. Nakon toga biti će obavljena i DNK analiza, koja će se usporediti s DNK podacima o dvoje potomaka Lise Gherardini, koji su pokopani nedaleko u samostanu. Ukoliko će se DNK podaci podudarati, bit će to veliko otkriće i potvrda pronalaska možda i najpoznatijeg ženskog modela u povijesti.

'Još ne znamo pripadaju li pronađene kosti jednom kosturu ili više njih. No, ovo potvrđuje našu teoriju kako u samostanu Svete Ursule još uvijek postoje ljudske kosti te ne možemo isključiti da se među njima nalaze i kosti Lise Gherardini', istaknuo je arheolog Silvano Vinceti.

Lisa Gherardini je bila inače supruga bogatog trgovca svilom Francesca del Giconda, a u Italiji je Mona Lisa poznatija kao La Giaconda. Ona je postala opatica nakon suprugove smrti, a umrla je u samostanu 15. srpnja 1542. godine, u 63. godini života.

Leonardo Da Vinci čuvenu je sliku s Lisom Gherardini počeo slikati 1503. ili 1504. godine, a dovršio ju je tek 1519. godine, nešto prije svoje smrti i nakon što se preselio u Francusku.

Mona Lisa je pripada francuskim vlastima i toliko je poznata u svijetu i toliko je puta poslužila raznoraznim karikaturama, da se smatra najpoznatijom slikom na svijetu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene