Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici sve bliže otkriću

Pronađen kostur Mona Lise?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kostur pronađen u nekadašnjem samostanu u Firenzi gdje arheolozi traže posmrtne ostatke Leonardove Mona Lise vjerojatno je pripadao ženi, tvrde stručnjaci.

'Preliminarne analize kostiju lubanje i zdjelice idu u prilog hipotezi da se radi o ženi', kazao je za Giorgio Gruppioni, antropolog na Sveučilištu u Bolonji, prenosi ANSA.

Pročitajte i ovo Ilustracija Naložena obdukcija Bizaran slučaj u Beogradu: U stanu pronađen kostur, stanara nitko nije vidio tri godine Slika nije dostupna Smiješno ili istinito? Odao je osmijeh? Postavljena nova teorija o zagonetnoj ženi!

Gruppioni je kazao kako su dijelovi kostura oštećeni pod težinom zemlje, no i da je u prilično dobrom stanju. 'Ipak, da bi potvrdili hipotezu kako se radi o ženi morat ćemo raditi dodatna iskopavanja'.

Arheolozi traže ostatke Lise Gherardini Del Giocondo, koja je umrla u Firenzi 1542. godine i za koju se vjeruje kako je Leonardu da Vinciju pozirala za najpoznatiji portret na svijetu.

Iskopavanje je započelo krajem travnja u nekadašnjem samostanu u središtu Firenze. Iako je prema podacima iz tog vremena Gherardini pokopana u samostanu Sant'Orsola, vjeruje se kako je njezina grobnica preseljena u samostan u kojem su počela iskopavanja. Arheolozima je posao otežan jer je bivši samostan prije 30-ak godina buldožerima sravnjen sa zemljom.

DNA iz posmrtnih ostataka kostura za koji vjeruju da pripada Lisi Gherardini usporedit će s ostacima dvoje njezine djece koji su pokopani u crkvi Santissima Annunziata u Firenzi.

'Testovi će pokazati radi li se zaista o Mona Lisi', kazao je vođa tima, povjesničar Silvano Vinceti.

Cilj je utvrditi radi li se zaista o njoj, a potom joj i rekonstruirati lice kako bi se usporedilo s Leonardovom slikom. Vinceti i njegov tim već su rekonstrirali izgled lica nekoliko renesansnih umjetnika na temelju njihovih lubanja.

Giuseppe Pallanti, stručnjak za Leonardove radove tvrdi kako samostan u Firenzi 'mora biti posljednje počivalište Mona Lise'.

Jedna od najpoznatijih slika na svijetu poznata je i pod imenom La Gioconda, po Francescu del Giocondu, suprugu Lise Gherardini, koji je od da Vincija naručio portret svoje supruge, navodno kao dar nakon rođenja njihova drugog djeteta u prosincu 1502. godine.

Pallanti tvrdi kako se Lisa Gherardini nakon smrti svog supruga zaredila i 15. srpnja 1542. godine u dobi od 63 godine umrla u samostanu. Par se vjenčao 1495. godine kada je njoj bilo samo 16, a njemu 35 godina.

Da Vinci je Mona Lisu počeo slikati 1503., a završio 1519. godine. Slika je danas u vlasništvu francuske vlade i nalazi se u muzeju Louvre u Parizu gdje je provela 'buran život'. 1911. je jedan Talijan, zaposlenik galerije, ukrao kako bi je vratio u domovinu. U Louvre je vraćena tek dvije godine kasnije. 1956. je u čak dva navrata bila meta vandala, nakon čega je ispred slike postavlejno neprobojno staklo. To se pokazalo mudrim potezom jer je prošle godine jedna Ruskinja na sliku bacila šalicu s čajem, izrevoltirana time što joj je odbijen zahtjev za dobivanje francuskog državljanstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene