Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez vode i hrane od subote

Nikolić i dalje štrajka glađu, ali stanje mu je stabilno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik vodeće srbijanske oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, koji od subote štrajka glađu i žeđu tražeći od srbijanskih vlasti zakazivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, danas je izjavio kako ne namjerava odustati od štrajka, dok je, po riječima liječnika, njegovo stanje stabilno.

Nikolić je, u izjavi koju prenose mediji u Beogradu, kazao da će štrajkati 'koliko god bude potrebno da Srbija postane normalna zemlja' te dodao kako su mu pogoršani nalazi EKG-a i stanje bubrega te da će tijekom dana morati primiti terapiju. Dodajući kako štrajk doživljava kao 'malo rigorozniji post', Nikolić je kazao kako ne namjerava ugroziti svoj život.

Ljubomir Ilić, liječnik bolnice u kojoj je Nikolić smješten, izjavio je kako je čelnik oporbe nakon intenziviranja terapije stabilno i bez poremećaja stanja svijesti te da se njegove vitalne funkcije kontinuirano prate. Dodao je kako se očekuje intenziviranje terapije, ali da Nikolić i dalje odbija hranu i vodu.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li kako ekstremni vremenski uvjeti utječu na opskrbu hranom? Odgovore donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija premalen da dosegne policu Majka dječaka koji je umro uz očevo tijelo: "Ne mogu prestati zamišljati kako umire od gladi i pokušava dohvatiti hranu. Ne mogu to podnijeti"

>> Tomislav Nikolić priključen na aparate, i dalje štrajka glađu

Štrajk glađu i žeđu Nikolić je započeo uoči subotnjeg mitinga oporbe u središtu Beograda, tijekom kojega je zatraženo zakazivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, a po čijem se završetku povukao u srbijanski parlament nastavljajući odbijati hranu i vodu.

Njega je u nedjelju popodne u parlamentu posjetio srbijanski predsjednik Boris Tadić, zamolivši ga pritom da prekine štrajk, no susret nije rezultirao nikakvim političkim dogovorom te je Nikolić nastavio sa štrajkom uz objašnjenje kako 'nisu ispunjeni uvjeti' da štrajk bude prekinut.



Oko tisuću pristaša SNS-a u ponedjeljak navečer su, uz nazočnost brojnih pripadnika policije, do ponoći prosvjedovali okupljeni u parku ispred zgrade ureda srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, dok je sličnih skupova u znak potpore Nikoliću, kako javljaju mediji, bilo i u drugim srbijanskim gradovima.

'Zbog Nikolićevog štrajka Srbija bi mogla ostati bez statusa kandidata'

Komentirajući Nikolićev štrajk, predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je za B92 kako je Nikolić 'već pobijedio jer je uspio vratiti zemlju, u političkom smislu, u kameno doba', dok su u srbijanskom parlamentu zastupnici Srpske radikalne stranke, bivši Nikolićevi stranački kolege, njegov štrajk nazvali 'farsom' navodeći kako je Nikolić otišao u bolnicu da se 'izležava i izvodi komediju'.

Nisu izostale ni reakcije stručnjaka, među kojima je i ocjena bivšeg predsjednika Ustavnog suda Srbije Slobodana Vučetića da bi zbog krize izazvane Nikolićevim štrajkom Srbija mogla ostati bez statusa kandidata za članstvo u EU. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene