Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na dogovor Prištine i Beograda

NATO: Sjever Kosova i dalje nestabilan; Srbi: Želimo objašnjenje Nikolića i Dačića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situacija na sjeveru Kosova je nestabilna, zaključio je generalni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen i pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da pronađu političko rješenje.

'Pozdravljamo opće poboljšanje sigurnosti, ali smo svjesni kako je situacija na sjeveru još uvijek nestabilna', rekao je Rasmussen novinarima nakon prvog dana ministarskog savjeta NATO-a u Bruxellesu. Istaknuo je kako zbog toga neće biti smanjivanja prisutnosti KFOR-a na Kosovu.

Pročitajte i ovo Hashim Thaci na sudu u Den Haagu Ratni zločin Thaci u Haagu: "Nisam kriv" - Tisuće ljudi izašle na ulice Prištine u znak potpore bivšem predsjedniku Slika nije dostupna 5000 aktivnih vojnika Kosovo stvara nacionalnu vojsku!

>> Dačić se sastaje s Thacijem: Idem spasiti što se da spasiti

Rasmussen je pozdravio dijalog na visokoj razini između Beograda i Prištine i pozvao obje strane da nastave raditi na pronalasku političkog rješenja, prenosi B92.

Jučer su predsjednici lokalnih samouprava sa sjevera Kosova zatražili objašnjenje dogovora u najnovijim pregovorima između Beograda i Prištine. Zatražili su da im te stvari pojasne srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić.

Srbi sa sjevera Kosova proveli su noć na Jarinju, unatoč kiši i snijegu, jer se protiv radovima na tom integriranom prijelazu iz Kosova u Srbiju. Zbog njihove prisutnosti, radovi nisu nastavljeni.

Podsjetimo, srbijanski premijer Dačić jučer se u Bruxellesu sastao s kosovskim kolegom Hashimom Thacijem i poručio kako se Srbija treba suočiti s realnom situacijom, a ta je da Kosovo neće dobiti nazad.

'Srbija je u nebranom grožđu. Prije skoro godinu dana parafiran je sporazum (s Prištinom), a ja ga ne bih potpisao... Ovdje više nemate politiku između, već morate reći da ne stojite iza sporazuma, a to bi značilo da ne stojimo i iza dobivanja datuma za pregovore (s EU)', rekao je Dačić.

'Ja nikada neću potpisati niti prihvatiti da je Kosovo i Metohija nezavisna država, ali postoje neke stvari gdje nas nitko neće pitati. (...) Što očekujete od mene da napravim na tim razgovorima? Da uvjerim Thacija da se Kosovo vrati u ustavne okvire? Mi smo sami protiv svih, čak i naši prijatelji kažu - morate ovo napraviti. Nemojmo izazivati sudbinu, najbolje je vratiti se pregovaračkom procesu, rat je uvijek na kraju', istaknuo je u jučerašnjoj izjavi Dačić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene